Magyar gazdaság

Ilyen jó hangulatot még nem mért az MFB

Az MFB Indikátor 2009 óta tartó felmérései során még sohasem volt olyan kedvező az üzleti klíma a vállalatok megítélése alapján, mint 2016 végén.

Az MBF Indikátor értéke a 2015 őszi 57,2 pontról hétéves rekordszintre, 62,1 pontra emelkedett 2016 végére. Az 50 pont feletti érték alapján összességében továbbra is támogató környezetet várnak a magyarországi cégek 2017-ben, ami ráadásul olyan mértékben kedvező a vállalatok saját megítélése alapján, amilyenre a felmérés kezdete, 2009 óta nem volt példa. Valamennyi komponens értéke nőtt 2015 ősz óta, ami széles alapokon nyugvó gazdasági növekedést vetít előre - derült ki a Magyar Fejlesztési Bank által ma közreadott adatokból. (A GKI ma kiadott előrejelzése is alátámasztja a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseket.)

Legnagyobb mértékben a piacokkal kapcsolatos optimizmus fokozódott, az indexek mozgása azt jelzi, hogy a gazdasági növekedésben 2017-ben kulcsszerepe lesz a fogyasztásnak a vállalatok várakozásai alapján. Kisebb mértékben a külföldi piacokra vonatkozó derűlátás is erősödött, és a piaci kereslet bővülését összességében a vállalati beruházások meglódulása követheti 2017-ben.

 

Határozottan javultak a cégeknek az eladásokkal, értékesítéssel kapcsolatos várakozásai. A belföldi eladásokban bíznak jobban a vállalatok az exportpiacokkal szemben 2017-ben, a különbség ráadásul szélesedett 2015 ősz óta, mivel a felmérés kezdete óta nem tapasztalt derűlátás jellemzi a hazai piacok várható teljesítményével kapcsolatos várakozásokat – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank által készített MFB Indikátor adataiból.

A beruházási szándék figyelembevételével kalkulált Beruházásindex 70,7 pontra, a 2013. tavasz – 2014. ősz közti időszakhoz hasonló szintre emelkedett (70,4 pont). Az akkori négy adatfelvétel által lefedett másfél éves időszakban (2013. IV. negyedév – 2015. II. negyedév) átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek a beruházások a magyar gazdaságban éves szinten, így a legutóbbi, 2016. novemberi - decemberi felmérés válaszai hasonló dinamikát vetítenek előre a következő negyedévekre is.

A nemzetgazdasági szintű beruházások előrejelzésénél figyelembe vett tényezők alapján a felmérést követő 12 hónapban a vállalati válaszokból kiindulva 13,2 százalékkal emelkedhet a magyarországi beruházások volumene. A piaci és beruházási derűlátás fokozódásával a forráskereslet is erősödik, az erre vonatkozó válaszokat összegző, hagyományosan kis kilengéssel mozgó Finanszírozás-index 54,3-ról 57,4 pontra nőtt.

A finanszírozási helyzet javulását jelzi, hogy a hazai cégek körében 2016. őszre tovább csökkent a pénzügyi problémákkal küzdő és emelkedett a stabil pénzügyi helyzetű vállalatok aránya: mind az önerőből fejleszteni tudó, mind a külső forrás bevonásával beruházni képes cégek aránya nőtt. Ezenfelül a vállalatok körében felerősödtek a hitelkínálat szélesedésével kapcsolatos várakozások.

gazdasági növekedés indikátor üzleti hangulat beruházások MFB
Kapcsolódó cikkek