Magyar gazdaság

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

Március 31-ig valóban kiírják az összes pályázatot, idén 2200 milliárd forintnyi forrás kifizetése a cél - mondta Lázár János.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Portfolio Uniós Források konferencián megerősítette, hogy március 31-ig valóban kiírják a 2014-2020-as ciklusra rendelkezésre álló keret 100 százalékára a pályázatokat, és idén a cél minimálisan 2200 milliárd forintnyi forrás kifizetése.

Lázár jelezte, hogy az előző ciklus pénzügyi zárásának döntő részét idén június végéig lezárja a kormány, és jelezte: nem zárkózik el a tárca attól, hogy az uniós pályázatoknál a most engedélyezett 15,5 százalékánál idővel esetleg nagyobb arányt is engedjenek előkészítésre elszámolni.

Nem lesz forrásvesztés hála annak az 1800 állami tisztviselőnek, aki megfeszített munkát végzett, de mindehhez "az EU konstruktív hozzáállása is kellett". Lázár úgy látja: az EU-ban is sokan abban érdekeltek, hogy a régió fejlődjön, ne törjön meg a lendület, és a források jól kerüljenek felhasználásra

A 100 százalékos forráslehíváshoz intézményi reform is kellett, és az elszámolási időszakot idén június végéig be fogják fejezni, igaz vannak még viták, egy-két dologban (ezek a 7 évre szóló keret 5-6 százalékát érintik egyelőre, ezért áll egyelőre 94 százalékon a brüsszeli forráslehívási ráta).

Fontos tapasztalat, hogy a 2007-2013-as ciklusban korábban a Bizottság által problémásnak tartott számlaarány 4-5 százalékról 3 százalék alá esett, ami mindenképpen jó és nemzetközi szinten is kedvező  jelenleg a 2014-2020-as tejes pályázati keret 97 százaléka van a piacon (meghirdetve), a következő egy hétben a fennmaradó 3 százaléknyi rész is megjelenik, így tehát tartottuk a szavukat abban is, hogy a 7 éves keretre szóló pályázatok 100 százalékát kiírjuk 2017. március 31-ig.

Európai Bizottság Lázár János EU-forrás
Kapcsolódó cikkek