Magyar gazdaság

Lakásfelújításra nem lesz áfakedvezmény

Más területekre nem kívánjuk kiterjeszteni az új lakásokra ideiglenesen biztosított áfa-kedvezményt – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tegnapi ingatlankonferencia után.

Gyakorlatilag azonnal lesöpörte az asztalról a lakásfelújítási terület fellendítését és annak kifehérítését az áfa-visszatérítés révén megvalósíthatónak látó ÉVOSZ-javaslat egyik pontját a nemzetgazdasági miniszter, aki a Világgazdaság kérdésére kifejtette, hogy a kormány nem kíván engedni abból az elvből, miszerint az áfát alapvetően a fogyasztás után kell mindenkinek befizetnie. Miután továbbra is célzottá szeretnék tenni, illetve tartani az áfakedvezmény lehetőségét, azt más területekre nem kívánják kiterjeszteni – hangsúlyozta. Arra biztatott mindenkit, hogy most éljen a kedvező újlakás-áfa lehetőségével, amely 2019-ig áll rendelkezésre, és – a kormány reményei szerint – továbbra is mozgatni tudja a piacot.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Más területekre nem kívánják kiterjeszteni az új lakásokra ideiglenesen biztosított áfa-kedvezményt - fotó: AFP Más területekre nem kívánják kiterjeszteni az új lakásokra ideiglenesen biztosított áfa-kedvezményt - fotó: AFP[/caption]

Olyannyira, hogy bármilyen egyéb, a bevételek csökkenését jelentő módosítás, mint például az időközben megdrágult új lakások vásárlásához nyújtott illetékkedvezmény felső határának emelése, csak azután jöhet szóba, ha az otthonteremtést segítő, már bevezetett programok finanszírozását stabilan és hosszú távon biztosítani tudják. Most zajlik a 2018-as költségvetés összeállítása, és meg fogják vizsgálni az összes beérkezett áfa- és egyéb adócsökkentő javaslatot – ígérte meg Varga Mihály, miután a Figyelő konferenciáján kijelentette, hogy tavaly megalapozták a lakáspiaci fordulatot: sikerült lezárni a konszolidációt és növekedési pályára állítani a gazdaságot meg a lakáshitelezést.

A lakáspiacot élénkítő intézkedések az építések beindulása mellett kedvező demográfiai változást is indukálnak a miniszter reményei szerint. Az ingatlanfejlesztések felpörgése nyomán jelentkező kapacitáshiány, valamint a bérek és az árak emelkedése azonban máris megjelent az árajánlatokban: egyetlen év alatt 20-25 százalékos drágulás jelentkezett a korábban beárazott tenderek tervezési díjához képest. Ráadásul az uniós és állami finanszírozású, egészségügyi és oktatási nagyberuházások és a Modern városok program infrastruktúra-fejlesztésre költhető 1300 milliárd forintja is jelentős építőipari kapacitásokat köt majd le. A piacvezető ingatlanfejlesztő cégek vezetőinek kerekasztal-beszélgetésén nem véletlenül hangzott el, hogy az államnak nem most, hanem a völgyidőszakban kellett volna megrendelőként piacra lépnie, munkához juttatva az akkor válságba jutott építőipart.

Sándor Tünde Más területekre nem kívánják kiterjeszteni az új lakásokra ideiglenesen biztosított áfa-kedvezményt - fotó: AFP -->

ÉVOSZ-javaslat infrastruktúra-fejlesztés lakáspiac áfa-visszatérítés Figyelő adókedvezmény Figyelő konferencia
Kapcsolódó cikkek