Magyar gazdaság

Minden második szja-bevallási tervezetet módosítanak

Az adóhivatal saját fejlesztésű e-szja-rendszerének március 15-i indulása óta eltelt két hétben közel negyedmillióan nézték meg a bevallási tervezetüket – mondta a Világgazdaságnak Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az adóhivatal saját fejlesztésű e-szja-rendszerének március 15-i indulása óta eltelt két hétben közel negyedmillióan nézték meg a bevallási tervezetüket – mondta a Világgazdaságnak Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. A szaktárca legfrissebb, március 29-i adatai szerint a személyi jövedelemadó bevallási tervezetét már 241 707 adózó megnézte, és közülük 198 688-an be is küldték. Az adatokból kiderült, hogy csaknem minden második bevallási tervezeten, összesen 101 457-en módosítottak valamit az adózók.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az e-szja-rendszerének március 15-i indulása óta negyedmillióan nézték meg a bevallási tervezetüket - fotó: MW Az e-szja-rendszerének március 15-i indulása óta negyedmillióan nézték meg a bevallási tervezetüket - fotó: MW[/caption]

A magyarországi adózás történetében mérföldkő, hogy a 2016-os adóévre vonatkozóan 3,8 millió magánszemélynek már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítette el az szja-bevallástervezetét, tehát ennyi adózónak már biztosan lesz érvényes bevallása – közölte lapunkkal Tamásné Czinege Csilla. 2017-től tehát felcserélődtek szerepek: már az adóhivatal készíti el a bevallást, a magánszemély csak ellenőriz, és módosít, ha szükséges, ugyanis az továbbra is a magánszemély felelőssége, hogy jövedelméről pontos bevallás készüljön, és abból ne hiányozzon semmi. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy akinek van ügyfélkapuja – jelenleg körülbelül 2,5 millió magánszemély –, már át is nézheti és jóvá is hagyhatja a bevallását. Azt tanácsolta, hogy az adózók ne várják meg a májusi határidőt, ne hagyják az utolsó pillanatokra, hanem időben hagyják jóvá bevallási tervezetüket.

Az adózók legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül érhetik el bevallási tervezetüket, de aki nem rendelkezik ilyen eléréssel, az kérhette a NAV-tól a tervezet postázását is – ezzel a március közepi határidőig több mint 600 ezren éltek is, nekik a május 2-ig postázza majd a bevallási tervezetet. Aki ezt a határidőig nem kérte, és nincs ügyfélkapuja sem, az adóhivatal ügyfélszolgálatain személyesen veheti át a nyomtatott dokumentumot. A helyettes államtitkár azt javasolja, hogy ha valaki bemegy az ügyfélszolgálatra a bevallási tervezetéért, nyisson ügyfélkaput, mert azon keresztül nemcsak az adóbevallásához fér hozzá, hanem a közigazgatás számos szolgáltatása is elérhetővé válik. néhányt perc alatt nyitható, csupán egy e-mail-cím és személyi igazolvány szükséges hozzá.

NAV ügyfélkapu e-szja rendszer személyi igazolvány Tamásné Czinege Csilla
Kapcsolódó cikkek