Magyar gazdaság

Nincs aki rakja a téglát, aki van, az drága

Nagymértékben akadályozza az építőipar növekedését a kivitelezési költségek emelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya, ami az építkezések elhúzódását is okozhatja - hívta fel a figyelmet a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, a kereslet növekedése pedig példátlan mértékben megemelte a költségeket. Havas Dávid, a CBRE projekt menedzsment és építési szolgáltatások részlegének vezetője úgy véli, a tervezett fejlesztések megvalósításának legnagyobb akadálya a jó és szakképzett munkaerő hiánya lesz a következő években, hiszen hiány van mérnökökből, építőipari munkásokból.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Lang Róbert Kép: Lang Róbert[/caption]

Tavaly a CBRE az irodai és kiskereskedelmi egységek kialakításakor legalább 15-20 százalékos általános drágulást mért az előző évhez viszonyítva. A költségek növekedése mind az anyag-, mind a munkaerő árának emelkedésében tetten érhető, és ez a trend a CBRE előrejelzései szerint folytatódni fog. Az iparág jelentős visszaesést könyvelhetett el a válság után és a várt fellendülés nem megy egyik napról a másikra, főleg miután a korábban rendelkezésre álló képzett munkaerő egy része közben kiköltözött Nyugat-Európába - mondta Havas.

Emellett az új jelentkezők és a friss diplomások számának csökkenése is drasztikus, 26 százalékos visszaesését eredményezett az építőiparban 2007 és 2012 között. Azóta kismértékű javulás következett, de még 2015-ben is a válság előtti szint alatt volt a foglalkoztatottak száma a szektorban, így a munkaerőhiány továbbra is az iparág szűk keresztmetszete marad, annak ellenére, hogy a visszaesést valamennyire kompenzálja az építőipari folyamatok és eszközök modernizálódása - áll a közleményben.

A válság okozta sokk után az építőipari beruházások drasztikusan visszaestek, 2013-ban volt a mélypont, de azóta folyamatosan nő a kiadott építési engedélyek és az átadott épületek száma. Az újlakás építések felfutása leginkább a vállalkozók által épített ingatlanok számánál látszódik, 2013-hoz képest tavaly 70 százalékkal több új ingatlan jelent meg ezekből a piacon. A kínálatban már most tavasszal is elérhetővé válnak új lakások, azonban a valódi lakásátadási boom idén nyártól, illetve a következő 1–2 évben várható.

költségek CBRE Havas Dávid építőipar munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek