Magyar gazdaság

Kitartóan csökken a magyar államadósság

A jegybankok gyakorlatilag kimerítették a gazdaság élénkítését célzó eszközeiket, ezért a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb elemzésében a fiskális politika terén követel hangsúlyosabb szerepvállalást.

Drámai gazdasági változások korában élünk, az új helyzet kezelése pedig új megoldásokat követel, s a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – amely a héten a Világbankkal együtt tartja a tavaszi ülését – az okos fiskális politikát ajánlja a tagállamok figyelmébe. Minthogy a jegybankok lényegében kimerítették eszköztárukat, s a pénzügyi válságban megemelkedtek az adósságállományok, ezért kevesebből kell többet kihozni: elő kell mozdítani a változásokat, és meg kell védeni azokat, akik ezeknek a változásoknak a kárvallottjai lehetnek.

[caption id="" align="alignleft" width="588"]Vitor Gaspar szerint a fiskális politikának a gazdasági ciklusok ellenében kell hatnia Fotó: IMF Vitor Gaspar szerint a fiskális politikának a gazdasági ciklusok ellenében kell hatnia Fotó: IMF[/caption]Az IMF pénzügyi stabilitásról szóló jelentése megállapítja, hogy az októberi elemzés óta tovább javult a helyzet a világban. A Fiskális Figyelő (Fiscal Monitor) a költségvetési politikák megújítására, észszerűbb alkalmazására tér ki.

Mint Vítor Gaspar, az illetékes igazgató elmondta: a fiskális politikának a ciklus ellenében kell hatnia, azaz a fellendülés időszakában takarékosnak, visszaeséskor élénkítőnek kell mutatkoznia. Ha azonban kevés a kihasználatlan kapacitás valamely gazdaságban, mint például a teljes foglalkoztatottságot elérő Egyesült Államokban, akkor inkább a költségvetési hiány és az államadósság visszaszorításával érdemes foglalkozni. Az eurózóna viszont megengedhet magának némi lazítást.

Az IMF állami infrastruktúra-fejlesztéseket sürget, támogatja a munkahelyteremtést, például a járulékok csökkentésével, s olyan adóztatást szorgalmaz, amely lassítja azt a folyamatot, amelynek során a nyolcvanas évektől kezdve a fejlett országokban a felső egy százalék jövedelme háromszor olyan gyorsan növekedett, mint a fennmaradó kilencvenkilenc százaléké.

Prognózis

Az IMF számításai szerint a magyar államadósság GDP-hez viszonyított aránya a tavalyi 74,2 százalékról 2022-re 69,7 százalékra mérséklődik, a bruttóhoz képest magas nettó 70,4-ről 66,9-re apad. A kormány a tavaly megküldött konvergenciaprogramban 2020-ra már 65 százalékos adósságszintet jósol. A költségvetési hiánycél 2020-ra 1,2 százalék, ezzel szemben az IMF 2017–2020-ig 2,3 és 2,6 százalék közötti deficitet jelez előre.


fiskális politika IMF államadósság magyar államadósság
Kapcsolódó cikkek