Magyar gazdaság

Növekedésnek indult az ukrán export

Számottevő növekedésnek indult Ukrajnában a külkereskedelem. A kivitel 32,7 százalékkal bővült az első két hónap során 2016 hasonló időszakához képest, és 6,27 milliárd dollárt tett ki, míg a behozatal 22,1 százalékkal növekedett, elérve a 6,7 milliárd dollárt. Összességében azért továbbra is negatív tartományban mozog a kereskedelmi szaldó, 2016-ban a külkereskedelmi mérleg 2,8 milliárd dolláros deficittel zárt.

Érdekesség, hogy az idén az Euró­pai Unióból származó volumene 13,7 százalékkal bővült, miközben a posztszovjet térség országaiból érkező árumennyiség 51 százalékkal emelkedett. Az EU-ba irányuló kivitel 16,2 százalékkal nőtt, és nominális értékben 2,44 milliárd dollárt tett ki. Tavaly még 21,3 százalékos volt az zsugorodása, ezen belül az EU-ba irányuló árukivitel 2,1 százalékkal csökkent.

Az egyik legnagyobb mértékben, kilencszeres ütemben a cukor exportja nőtt, amiből az idén három hónap alatt már 264,5 ezer tonnát szállítottak külföldre, elsősorban Elefántcsontpartra, Srí Lankára és Mianmarba. A kijevi gazdaságfejlesztési tárcánál úgy kalkulálnak, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörése, valamint a Krím elvesztése óta az ország exportja 25,2 milliárd dollárral esett vissza.

ukrán export külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek