Magyar gazdaság

Ügynökök figyelhették a globális pénzmozgásokat

Feltörte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elit hackereit tömörítő Equa­tion Group szervereit a Shadow Brokers – írta vasárnap a Reuters. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy a hackercsoport által kiszivárogtatott újabb dokumentumok és fájlok szerint az amerikai titkosszolgálat hozzáférhetett a Swift globális pénzügyi rendszerhez, és lekövethette különböző pénzátutalások útját a Közel-Kelet és Dél-Amerika egyes országaiban.

A BBC szerint a Swift hálózatába a Dubajban működő, kisebb bankokat kiszolgáló EastNet nevű irodán keresztül juthatott be az NSA. A „cég” ezt tagadja, szakértők azonban rámutattak, hogy a kémek hozzáférhettek az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Jordánia és Jemen bankjainak adataihoz. Miután a legnagyobb támogatás az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek számára is e térségből érkezik, érthető, hogy az amerikai nemzetbiztonság követni szeretné egyes bűnözők pénzmozgásait.

A Swift a legfontosabb nemzetközi bankközi kommunikációs hálózatként ismert. Globálisan 11 ezer bank használja tranzakciókkal kapcsolatos információk megosztására. A jelek szerint az ügynökök a Windows operációs rendszerben találtak olyan sebezhető pontokat, amelyeken keresztül ki-be járkálhattak a Swift szerverein. Mindenesetre a hálózatot működtető belgiumi cég részben cáfolta a híreket. Szerintük nem bizonyítható, hogy a fő hálózathoz bármikor is illetéktelenek férhettek hozzá. Annyit azonban elismertek, hogy csak a hálózatot használó bankok helyi üzenetküldő rendszereire törtek be a támadók.

A Swift rendszer sebezhetőségét már tavaly is kihasználták hacke­rek, amikor februárban rekordösszegű, nyolcvanmillió dolláros csalássorozatot követtek el, behatolva a Bangladesh Bank hálózatába. Akkor átutalásokhoz szükséges megbízásokat szereztek meg, majd ezekkel az amerikai központi bankot kezdték el bombázni. Több tucat kifizetési kérelmükben az állt, hogy utaljanak bizonyos összegeket a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán nyitott bankszámláikra.

Bizonyossággal nem lehet tudni, kik állnak a Shadow Group mögött, de tagjai már tavaly nyáron azt állították, hogy meghackelték az NSA-t, és amerikai hírszerzési kiberfegyvereket, vagyis kódokat hoztak nyilvánosságra. Ezeket először megpróbálták elárverezni, ám múlt héten bejelentették, hogy ingyen elérhetővé tesznek mindent. Arra hivatkoztak, hogy a szivárogtatással Donald Trump amerikai elnök miatt érzett csalódásukat fejezik ki.

Nemzetbiztonsági Ügynökség Equa­tion Group Shadow Brokers Swift bankok NSA
Kapcsolódó cikkek