Magyar gazdaság

Jobb évet vár Magyarországon az EBRD

A politikai kockázatok ellenére várhatóan érdemi gyorsulásnak indul az idén és jövőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) működési térségének gazdasági növekedése – áll a pénzintézet szerdán Londonban közzétett friss előrejelzésében. Az EBRD javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó prognózisát.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni székhelyű bank – amely Cipruson rendezett éves közgyűlésének kezdetére időzítette új prognózisát – az idén 2,4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos növekedést vár működési országaiban a tavaly mért 1,8 százalékos növekedési átlag után. Magyarországon az EBRD 2017-re és 2018-ra is 3 százalékos gazdasági növekedést vár, az idei évre szóló magyar prognózist pedig 0,6 százalékponttal javította. A szerdai előrejelzés Magyarországról szóló fejezete szerint az állami beruházások értéke – ugyanúgy, mint a térség többi EU-gazdaságában – 2016 eleje óta csökken, elsősorban az EU 2014-2020-as költségvetési időszakára meghatározott folyósítási programok lassú indulása miatt. Ezzel ellentétben a magyar háztartások fogyasztása tavaly 5 százalékkal nőtt, és ehhez a reáljövedelmek 6 százalékos emelkedése adta a hajtóerőt. Az előrejelzés kiemeli azt is, hogy a munkanélküliségi ráta 2017 elejére 4,2 százalékra csökkent.

A bank várakozása szerint az idén a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentése és a minimálbéremelés továbbra is erőteljes fogyasztást eredményez a magyar gazdaságban. A romló demográfiai folyamatok a versenyképesség szempontjából nem jók, de a társasági csökkentése 9 százalékra – az EU-n belüli legalacsonyabb szintre – várthatóan ösztönzést ad a vállalati beruházásoknak. Az EBRD szerint mindez együtt indokolta a magyar gazdaság növekedési előrejelzésének javítását.

A teljes működési terület átlagánál a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok az előrejelzés várakozása szerint számottevően erősebb növekedési teljesítményt nyújtanak majd: a bank ebben a csoportban az idén és jövőre egyaránt 3,1 százalékos növekedést jósol, és 0,1 százalékponttal javította a régió idei növekedésére adott korábbi előrejelzését. Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a szerdán kezdődött közgyűlés előtt, a bank londoni székhelyén tartott tájékoztatóján elmondta: az EBRD tavaly – immár második éve egymás után – rekordértékben hajtott végre finanszírozási programokat működési országaiban. A EBRD 2015-ben 9,378 milliárd, tavaly 9,39 milliárd eurót folyósított fejlesztésekre és beruházásokra a működési térségéhez tartozó gazdaságoknak. Az EBRD magyarországi finanszírozásait is növelte: 2015-ben 79 millió, 2016-ban 127 millió euró értékben hajtott végre befektetési programokat a magyar gazdaságban.

Elemzői vélemények EBRD gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek