Magyar gazdaság

Átmeneti csupán a gazdasági lehűlés

Nem nyúlt a kamathoz a Fed, és a mérleg leépítésével kapcsolatos tervekről sem árultak el részleteket, a piacok mégis pozitívan reagáltak.

Átmozgatta a piacokat szerdán és csütörtökön az amerikai jegybank (Fed) nyíltpiaci bizottságának döntése, függetlenül attól, hogy az ülés után kiadott közlemény nem tartalmazott meglepetéseket. Mint a Roubini Economics szakértői írták, a döntéshozók nézeteiről több kiderülhet pénteken, amikor számosan szólalnak majd fel különböző rendezvényeken. A dollár erősödött szerdán, s az amerikai állampapírhozamok is emelkedtek. A tízéves hozama jócskán 2,3 százalék fölé került. Csütörtökön pluszban nyitott a Wall Street, ám a dollár kissé visszaereszkedett. Inkább az euró kapaszkodott felfelé, elsősorban annak következtében, hogy a befektetők továbbra is a centrista francia elnökjelölt győzelmét várják a vasárnapi második fordulóban, az éles szóváltásokkal teli tévévita után, melyben vélemények szerint Emmanuel Macron jobban szerepelt, mint Marine Le Pen.

A váratlan fordulatokat nélkülöző Fed-közlemény ellenére a dollár iránti kereslet azért emelkedett, mert a jegybankárok átmenetinek ítélik a gazdaság gyenge első negyedévi teljesítményét, amikor az évesített iram csupán 0,7 százalékot ért el, a megelőző három hónap kétszázalékos bővülésével szemben. A lanyhább időszak azonban nem befolyásolta érdemben a kedvező munkaerőpiaci folyamatokat, s a beruházások élénkülni látszanak.

A munkanélküliségi ráta 4,5 százalékos, s januártól márciusig havonta átlagosan 178 ezer munkahely keletkezett. A pénteken megjelenő foglalkoztatási jelentés a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint azt mutatja majd, hogy áprilisban 190 ezer új állást töltöttek be. A munkanélküli-segélyért folyamadók száma a múlt héten 19 ezerrel 238 ezerre, a vártnál alacsonyabb szintre csökkent. Az viszont – szögezi le a közlemény – még mindig nincs a kétszázalékos célnál, de már közel jár hozzá. A Fed számára elsődlegesen fontos személyi fogyasztási kiadások árindexe 1,8 százalékon áll, a magmutatója 1,6 százalékon. A fogyasztói árak indexe viszont meghaladja a két százalékot, s már az energiától és élelmiszerektől szűrt magja is célra tart. Igaz, márciusban valamelyest csökkentek az árak.

Nem árultak el semmit a Fed vezetői arról sem, hogy a mennyiségi lazítás következtében felduzzadt mérleg zsugorítását mikor kezdik el. Az elemzők most úgy látják, hogy a jegybank júniusban kilencvenszázalékos valószínűséggel megemeli az e heti ülésen egyhangúan a háromnegyed és egy százalék között hagyott irányadó sávot, s ha az adatok megengedik, akkor szeptemberben jöhet a következő szigorító lépés. Erre az évre három kamatemelést vetítettek előre a kormányzótanács tagjai és a regionális tartalékbankok elnökei, s alighanem tartható a menetrend. A mérlegszűkítés folyamata pedig az év vége körül indulhat meg.

alapkamat Elemzői vélemények Fed gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek