Magyar gazdaság

Díjeső zúdult a magyar ingatlanfejlesztésekre

Hat díjat hoztak el a FIABCI World Prix d’Excellence idei pályázatán a legújabb magyarországi ingatlanfejlesztések, összetett rekordokat írva ezzel a negyedszázada alapított nemzetközi szakmai nívódíj történetében.

A Vörösmarty téri volt tőzsdepalota, a Váci 1 és a felújított Várkert Bazár egyaránt az örökségvédelem kategória első díját kapta, előbbit a Horizon Development Kft., utóbbit a Swietelsky Magyarország Kft. nevezte be a versenyre. A Swietelsky a közcélú létesítmények kategóriában is indult, ahová a 4-es metró tíz állomását nevezte be, és el is hozta az első díjat. Ezzel a díj történetében először kapott egyazon cég két projektje aranyérmet. Mindeközben a Horizon Development Kft. Váci 1 épületét, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, a kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában a legjobb európai fejlesztésnek választotta a szakmai zsűri.

A Váci 1 a kategória teljes mezőnyét tekintve összességében ezüstérmes lett, ezzel a pesti Belváros világszínvonalon felújított épülete is rekordot jegyez, az első magyar fejlesztés, amely két különböző kategóriában nyert díjat, egy aranyat és egy ezüstöt. A Királyegyházi Cementgyár, a Lafarge Cement Magyarország Kft. környezetbarát, modern technológiát felvonultató üzeme az ipari létesítmények kategóriában nyerte el idén a FIABCI versenyének első díját. Az egyik legnehezebbnek tartott területen, a masterplan, azaz mesterterv kategóriában is született magyar siker: ezüst díjat nyert a XIII. Kerületi Önkormányzat Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektje. A kerület az elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató pályázatával már harmadik alkalommal részesült a versenyen elismerésben.

A FIABCI 68. Kongresszusán, Andorra la Vella városában lezajlott eredményhirdetés után megjelent, a magyar eredményeket méltató közlemények szerint a pályázat eddigi történetének legnagyobb sikerét érték el a magyarországi fejlesztők. A 25 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI Prix d’Excellence-t a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázataként tartják számon, történetében eddig öt kontinens 34 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. Az ingatlanfejlesztés speciális ágazatait képviselő szakemberekből álló nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 delegáltja vett részt. A megmérettetés során több szempontból is górcső alá veszik a projekteket, értékelik a kivitelezés minőségét, a megvalósítás időtartamát éppúgy, mint a projekt építészeti és városépítészeti színvonalát, sőt, az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és nem utolsósorban az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát – emeli ki a FIABCI hivatalos híradása.

Váci 1 FIABCI World Prix d’Excellence
Kapcsolódó cikkek