Magyar gazdaság

Előkészítik az óriáskerék-vásárlást

A tulajdonosok tervezik, ám kétséges, hogy lesz-e állandó óriáskereke a budapesti belvárosnak. Jelenleg bérelt kerék forog a 2020-ig biztosított telken.

Giant Wheel Kft. néven új céget alapított az Óriáskerék Kft., amely az Erzsébet téren felállított Budapest Eye-t működteti. Ez a szokás az iparágban: a napi operációt, a működtetést végző társaságot elválasztják az óriáskereket tulajdonló cégtől – indokolta a Világgazdaságnak a részben vagyonkezelő profilú cég alapítását Banka Edina, a Giant Wheel és egyben az Óriáskerék ügyvezetője.

Forrás: shutterstock

A lépés azt is jelenti, hogy az Óriáskerék Kft. alapítói nem mondtak le korábbi elképzelésükről, továbbra is tervezik saját óriáskerék beszerzését – nyilatkozta Banka Edina. Az Erzsébet téren felállított szerkezet ugyanis egyelőre bérlemény. Egy belga cégtől bérlik a 65 méteres kereket, amely korábban Párizsban állt öt évig, most pedig a 10 méterrel nagyobb mása üzemel a francia fővárosban.

Egy új, a jelenlegi 65 méteres keréknél 10-15 méterrel nagyobb átmérőjű, kiváló minőségű kerék beszerzése 8-18 millió euróba kerül a márkától függően, egy London Eye méretű óriáskereket – amely körülbelül 135 méter – több mint 100 millió euróba kerülne megépíteni. Az épületek magassága és a turisták száma határozza meg az ajánlott méretet. Budapesten a jelenlegihez hasonló méretű, maximum 20 méterrel nagyobb óriáskerékről gyönyörűen be lehet látni a várost, és az épületek közé is szépen illeszkedik – mondta az ügyvezető. Ugyanakkor a jelenlegivel megegyező magasságú óriáskerék is csak több év alatt térülne meg. Ami pedig az árat illeti, minél magasabb a szerkezet, annál drágább: a magasság 30 százalékos növelése mintegy 80 százalékkal dobja meg az árat – hozott példát Banka Edina.

Az Óriáskerék Kft.-t a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. kisebbségi tulajdonosa, egyben vezérigazgatója alapította 2015 elején, a pesti Erzsébet téren felállított óriáskerék üzemeltetésére. (Addig a szintén 65 méter magas Sziget Eye-t az akkor még Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Sziget Kft. bérelte és működtette.) A ciprusi F.E. Worldcitytől kölcsönzött szerkezet viszonylag jól hozott, ám a további biztonságos üzemeltetés érdekében el kellett vinni aktuális nagyszervizre. Az óriáskerekek szállítása, lebontása, felállítása, szervizelése, felújítása több százezer eurós kiadást jelent, és bizonyos időközönként kötelező elvégezni. Az Óriáskerék Kft. 2015-ben 726 millió forint árbevételt és 159 millió adózott eredményt könyvelt el, a múlt év azonban elvitte a nyereséget. Miután a cég egy éven át nem üzemeltetett kereket, illetve megkezdődtek a hosszú távú óriáskerék előkészítő munkálatai, 140 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A Szigetet ugyan tavaly eladták, az Óriáskerék Kft. tulajdonosi köre azonban csak annyiban változott, hogy 2016 vége óta a Sziget korábbi magyar tulajdonosai a Ferris Invest Vagyonkezelő Kft.-n, Scheer Sándor pedig a Wheel Invest Vagyonkezelő Kft.-n keresztül birtokolja az üzletrészeket.

Az Óriáskerék Kft. tulajdonosai kezdettől úgy számoltak, hogy ha hosszabb időre kapnak engedélyt, akkor bérlés helyett saját kereket vesznek. Az Erzsébet térre a Fővárosi Önkormányzat egyelőre 2020-ig adott közterület-használati engedélyt. V. F. I.

óriáskerék Erzsébet tér
Kapcsolódó cikkek