Magyar gazdaság

Jól teljesít a régiónk

Mind részvénypiaci, mind makrogazdasági szempontból jól teljesít a régiónk – mondta Kocsi János, a Pioneer közép-kelet-európai részvény-portfolió menedzsere.

A CETOP index idén 17 százalékos emelkedést tudhat maga mögött – a komolyabb részvénypiacok közül egyedül a török index verte meg a CETOP-ot, ám ott a kockázati szint jóval magasabb. A CETOP-ban még mindig van növekedési potenciál, miután az index még mindig a válság előtti szinten tartózkodik. Kocsi János szerint a nemzeti indexek közül a BUX teljesít ebből a legjobban, ám a szakember szerint a vállalati teljesítmények értékelése alapján még a budapesti indexben is van további növekedési lehetőség. A CETOP cégek P/E rátája 12,4 százalékon áll, a Budapesti Értéktőzsde 11,8-as P/E értéken áll. Előretekintve a régió országai jelentősen alulértékelt piacokkal bírnak.

Régiónk gazdaságai növekedése magasabb, mint a fejlett országoké, ám a válság előtti szintektől messze vagyunk, ezért nem lehet túlfűtöttségtől tartani, ráadásul a banki hitelezés szintje jóval alacsonyabb. A szakember az Eurasia Group elemzését idézte, amely szerint a politikai kockázat tekintetében Magyarország Csehország mögött a második legkisebb kockázattal bír, Lengyelország pedig az 5. A reál GDP-növekedés a régió országaiban a 4 százalékot közelíti (a cseheké van ennél kissé lejjebb 2,5-3 százalék között), miközben az EU-pénzek még nem indultak meg igazán. Az államháztartási hiány 3 százalék alatti, s az államadósság szintje is csökkenő trendet mutat Lengyelországot leszámítva. A jegybankok a közeljövőben kisebb kamatemelési ciklusba kezdhetnek, de az EKB türelmes politikája miatt a szigorítás nem lesz jelentős.

Régiónk jelentős növekedési tartalékokkal rendelkezik, a bankrendszerben visszafogottak a hitelállományok, s kitisztultak a banki mérlegek, így van hova fejlődni. A hitelezés beindulása mellett az emelkedő bérek is segíthetik a növekvő lakossági fogyasztást. A Pioneer értékelése szerint szektorszinten a bankok, az olaj- és gázipar a leginkább alulértékeltek a régióban.

Magyarországgal kapcsolatban a Pioneer úgy véli, idén és jövőre is simán összejöhet a 3-4 százalék közötti GDP-növekedés. Szerintük az idei „növekedési meglepetés” egyik alapja a fogyasztás további növekedése lehet – itt esetleg 7 bő esztendő jöhet, aminek most a közepén vagyunk. A többi makromutató is támogató, Kocsi János szerint az alacsony kamatkörnyezet magasabb árazást is elbír, már csak azért is, mert az állampapír-hozamok által előidézett hozamsivatag miatt a részvénypiac felértékelődhet. A Pioneer szerint akár 2020-ig is a jelenlegi szint környékén maradhat az alapkamat, s az is évekig moderált lesz. A szakember szerint nagy kérdés, hogy a pénzbőség előttünk álló évei előtt végre hozzányúlnak-e a strukturális reformokhoz – ha most nem lépünk, jó eséllyel a következő időszak lemaradását fogja felerősíteni. Az OTP kapcsán a 20-as ROE mutatót is elérhetőnek tartja a Pioneer, miközben 11 körül P/E mutatóval a régió egyik leginkább alulárazott papírjának számít Kocsi János szerint.

Elemzői vélemények gazdasági kilátások
Kapcsolódó cikkek