Magyar gazdaság

Kassán építenek gyárat a japánok

A kelet-szlovákiai Kassán elkezdődött az utóbbi évtized legnagyobb külföldi beruházása.

A kelet-szlovákiai Kassán elkezdődött az utóbbi évtized legnagyobb külföldi beruházása: a japán MinebeaMitsumi a 220 ezres városba telepíti legnagyobb európai gyárát. A teljes beruházás értéke 60 millió euró, ám 1100 új munkahely jön létre.

Magasan képzett, robotokat kezelni képes szakembereket keresnek 1500 eurós fizetésért. Ha a Fico-kabinet megadja a 20 millió eurós támogatást, akkor a tervek szerint a 2018 első felében már üzemelő telephely minden egyes új munkahelye 18 ezer euróba kerül. A japán fél az előzetes elképzelések szerint 2022-ig további 40 millió eurót ruház be Kassán.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter úgy véli, ha a szigetországi fél megtalálja számításait, akkor újabb japán beruházók érkezhetnek Kassára. Egy ideje rebesgetik a Mitsubishi óriáskonszern érdeklődését a régió iránt.

Az általános gépgyártás és az autóipar számára elektromotorokat, elektromechanikus termékeket, miniatűr gördülőcsapágyakat gyártó MinebeaMitsumi a telephely mellett kutató- és fejlesztőközpontot is létrehoz, amely együtt fog működni a németországi kutatóbázisával, valamint a kassai műszaki egyetemmel.

Kassa MinebeaMitsumi
Kapcsolódó cikkek