Magyar gazdaság

Keretszerződést kötnek a szúnyoggyérítésre

A napokban több hírportál is vészhelyzetet jelentett amiatt, hogy a Szigetközben a szúnyogfelhők miatt már nem merészkednek a szabadba a lakosok. Tegnap a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) jelezte: csütörtökön indul az idei országos szúnyoggyérítési program a Szigetközben és a Tisza-tónál. A Szigetközben „jelentős szúnyogártalomról” ad hírt a katasztrófavédelem is, megjegyezve, hogy június 1-jétől Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek – ha az időjárás megengedi, vasárnapig 28 ezer hektárnyi területet kezelnek.

Tegnap hirdettéki ki az országos szúnyoggyérítési közbeszerzési tender eredményét is. Eszerint a PMG Szúnyogkontroll Konzorcium végezheti a feladatot. Ennek tagjai a Szatymaz Repülőtér Kft., a Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., valamint az MNC Service Kft. Tavaly ugyanez a csapat nyert, ám akkor még a Szemp Air Kft. (ebből vált ki a Szatymaz Kft.) is szerepelt a listán. Akkor azonban csak egy évre szólt a megbízás, és bő 1,1 milliárd forint szerepelt a pályázatban. Idén három évre hirdettek győztest, és a keretösszeg nettó 3,936 milliárd forint.

Korábban a kormány évente döntött, és jelölte ki a katasztrófavédelmet a szúnyoggyérítés lebonyolítására, most viszont a jogszabályi háttér megváltozott, így mód van hosszabb távú keretmegállapodásra – válaszolta a Világgazdaságnak Mukics Dániel, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. A katasztrófavédelmi törvény ugyanis a főigazgató feladatává tette a program lebonyolítását, vagyis nincs szükség a továbbiakban eseti kormánydöntésre. Az új rendszerben mód lesz arra, hogy ne csak nyáron, hanem folyamatosan végezzék a gyérítést és a szükséges kezeléseket. Tavaly még megbüntették az OKF-et azért, mert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással választott ki szúnyoggyérítő cégeket, a szűk időkeretre hivatkozva, mivel a kormány csak április 13-án tette az OKF feladatává a szúnyoggyérítést.

Az OKF az előrejelzések szerint nem készül rendkívüli „szúnyogszezonra”, várhatóan 900 településen kettő-hat alkalommal gyérítenek. A program keretében légi kémiai módszerrel összesen mintegy 400 ezer, földi kémiai módszerrel 300 ezer, biológiai módszerrel 15 ezer hektárt kezelnek. A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

irtás szúnyog
Kapcsolódó cikkek