Magyar gazdaság

Kistestvért kap a zalaegerszegi tesztpálya

A kapacitás, illetve a termelés növekedésének köszönhetően a magyarországi Bosch 2016-ban az előző évhez képest húsz százalékkal növelte teljes árbevételét.

A kapacitás, illetve a termelés növekedésének köszönhetően a magyarországi Bosch 2016-ban az előző évhez képest húsz százalékkal növelte teljes árbevételét, amely így 1149 milliárd forint lett – ismertette Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján. (Az említtet árbevételbe beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is). A cégvezető idén is kétszámjegyű árbevétel növekedésre számít.

A beruházások területén is növekedéssel zárta az évet a Bosch, ez a 2015-ös pénzügyi évhez képest 16 százalékos bővüléssel 72 milliárd forint volt. A következő évek egyik legjelentősebb beruházása a hatvani logisztikai park, amely az átadást követően a Bosch egyik legfontosabb logisztikai központja lesz. Az építkezés a tervek szerint júniusban indul, és 2018 második negyedévében adják át – tette hozzá Daniel Korioth. Az új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai központ átadásával 250 új munkahelyet teremtenek.

A Bosch már tavaly is egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést mutatták a magyarországi magánszektorban. A vállalat 2016-ban az előző éves létszámadattal összehasonlítva kétezer új munkahelyet hozott létre, így a cégcsoport munkavállalóinak száma így több mint 14 200 fő. A Bosch ezzel mára a legnagyobb ipari foglalkoztató Magyarországon hangsúlyozta Daniel Korioth. Az említett hatvani beruházás mellett a cég egy másik jelentős fejlesztést is tervez: egy második telephelyet építenek Budapesten. Ez a következő évben elkezdődik.

A cég fővárosi központjában jelenleg egyebek között az önvezető autókkal kapcsolatos fejlesztéseket folytatnak, az új hatvanezer négyzetméteres létesítményben azonban nem csak irodákat alakítanak ki, hanem tízezer négyzetméteren az önvezető autókkal kapcsolatos fejlesztések tesztelésre egy pályát is megépítenek – mondta Daniel Korioth. Ez azonban nem lesz versenytársa a kormány terveiben szereplő zalaegerszegi pályának, a Bosch budapesti terepe ugyanis az elsődleges tesztelésekre szolgál, a nagyobb volumenűeknél a Bosch is a zalaegerszegi pályát használja majd – válaszolta a Világgazdaságnak Oliver Schatz, a budapesti fejlesztési központ vezetője.

A magyarországi Bosch csoport egyébként 2016-ban összesen 47 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre, ami az előző évihez képest több mint 25 százalékos növekedést jelent. A folyamatosan bővülő Budapesti Fejlesztési Központban a Bosch mérnökei a jövő mobilitásán dolgoznak, az automatizált vezetésre és a villamosításra összpontosítva.

A Bosch nemrég jelentette be, hogy egy kínai befektetőnek értékesíti az indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkozó üzletágát, ami érinti a magyar piacot. A szerződést ugyan megkötötték, de a folyamat még nem ért véget, ahhoz ugyanis több hatóság hozzájárulását is meg kell szerezni – hangzott el a tájékoztatón. Az egyik miskolci üzemet érinti ügylet várhatóan az év végére zárulhat le. Pár napja nem szállít a Bosch bizonyos alkatrészt a BMW gyáraiba, ami problémát jelent az autógyártás során. A Bosch a beszállítókkal együtt dolgozik a probléma elhárításán – mondta iel Korioth.

Bosch zalaegerszegi tesztpálya
Kapcsolódó cikkek