Magyar gazdaság

Nagyszabású vizsgálatba kezdett a dán adóhatóság

Százmilliárd koronás adócsalás ügyében indít vizsgálatot a dán kormány, amely most attól fél, a botrány miatt elveszítheti a lakosság bizalmát.

Komoly vizsgálatot indít a dán adóhatóság olyan csalások és garázdaságok ügyében, amelyek körülbelül 100 milliárd korona (15 milliárd dollár) veszteséget okoztak az országnak az elmúlt években. Lars Lokke Rasmussen, a skandináv ország miniszterelnöke hangsúlyozta: generációk óta dolgoznak az országban élők bizalmáért, amit egy pillanat alatt elveszíthetnek. Éppen ezért meg kell vizsgálniuk azokat az ügyeket, amelyek óriási kárt okoztak Dániának – mondta a Bloombergnek a Venstre párt vezetője.

A több száz milliárd koronás deficit a dán adóhatóság alkalmasságát kérdőjelezi meg: évek óta tartó folyamatos leépítések és sikertelen digitalizációt tudhatnak maguk mögött, amelyek a megfelelő adatgyűjtést hátráltatták – állítja Mette Frederiksen a Dán Néppárt (DN) vezetője. Frederiksen kiemelte, az utóbbi években ez a legnagyobb botrány, amely a dán adóhatóság válságát jelzi. A Bloomberg hozzáteszi, korábbi számítások szerint az elcsalt összeg egyötödét szerezhetik vissza, amely egyre sürgetőbbé válik, hiszek Dánia az adóbevételekből tartja fenn a világ egyik legnagyvonalúbb szociális rendszerét.

adóhatóság Dánia adócsalás
Kapcsolódó cikkek