Magyar gazdaság

NGM: a bérmegállapodásnak is köszönhető a jó gazdasági teljesítmény

Három éve nem látott mértékben, 4,1 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017. első negyedévében. A bővülés mértéke jóval meghaladja a nemzetközi intézmények és a piaci elemzők előzetes várakozását, ugyanakkor alátámasztja a tárca számításait – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jó eredmény a novemberi hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések pozitív hatásainak, valamint az ipar és az építőipar jó teljesítményének köszönhető.

Az idei jelentős gyorsulás hátterében három fő mozgatórugó áll a gazdasági tárca szerint. Egyrészt az ipari termelés – a kedvező külső és belső folyamatok hatására – dinamikusan, 7,8 százalékos ütemben nőtt. Másrészt az építőipar is erős lendületet vett: az ágazat kibocsátásának mintegy 25 százalékos megugrása az infrastrukturális és vállalati fejlesztéseknek, valamint a miatt megugró lakásépítkezéseknek köszönhető. Harmadrészt a hat éves bérmegállapodás eredményeként dinamikusan emelkedő bérek erősítették a keresletet, ami magával húzta a szolgáltató ágazatok teljesítményét – írja az NGM.

A növekedési folyamatok értékelésekor hangsúlyozzák, hogy a bővülés fenntartható, a gazdaság teljesítményének gyorsulása mögött nem az eladósodás áll. Ezt jól szemlélteti, hogy az államháztartás hiánya továbbra is visszafogottan alakul, miközben a külkereskedelmi egyenleg is masszív többletet mutat – mutat rá a tárca.

Azt írják: nemzetközi összehasonlításban is jól szerepelt a magyar gazdaság, az első negyedévben az EU gazdasága átlagosan 1,9 százalékkal növekedett az Eurostat gyorsbecslése alapján, így hazánk bővülése mintegy kétszerese volt az uniósnak.

A következő negyedévekben is tartósan magas bővüléssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017-ben a volumene a Konvergencia Programban szereplő 4,1 százalékkal emelkedhet.

GDP NGM csok Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaság ipar
Kapcsolódó cikkek