Magyar gazdaság

Robotadót akar az osztrákok többsége

Nem vetnének el egy robotadót az osztrák állampolgárok, csaknem háromnegyedük támogatná egy ilyen adónem bevezetését.

Az osztrák állampolgárok háromnegyede támogatná a robotadó bevezetését, 80 százalékuk ugyanis reálisnak tartja a veszélyt, hogy az automatizálás miatt jelentős számban szűnhetnek meg munkahelyek. Ugyanakkor saját munkahelyét csak 29 százalék érzi veszélyben – derült ki a SORA felméréséből, amelyet a DerStandard osztrák napilap közölt. Ezek szerint a sógorok többsége úgy véli, hogy munkakörét nem lehet egy automatával helyettesíteni.

Pedig több tanulmány is arra figyelmeztet, hogy jelentősen nőhet azoknak a száma az elkövetkező évtized(ek)ben, akik az automata rendszerek miatt kerülnek az utcára. A Roland Berger kutatása arra figyelmeztetett, hogy a fizikai munkások félthetik az állásukat. Prognózisuk szerint csak az eurózónában másfél millió munkahely veszhet el 2027-ig. A legsúlyosabban érintett szektorok várhatóan a és a feldolgozóipar, illetve ezek logisztikai szolgáltatói lesznek. Hazánkban is megvizsgálták, hogy hány állás lenne kiváltható automatizálással. E munkalehetőségek számát körülbelül 500 ezerre teszik, egyharmaduk az iparhoz, egyötödük pedig az irodai, adminisztrációs munkákhoz kapcsolódik. A kutatók szerint a foglalkoztatottak 12 százaléka lehet érintett – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) tavaly készült felméréséből.

Az így elveszített állásokat pluszjárulékkal sújtanák – ez lenne a robotadó –, amelyet az üzleti élet olyan meghatározó alakjai is támogatnak, mint Bill Gates, a Microsoft társalapítója. „Jelenleg egy gyári munkás személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, akkor meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa” – mondta Gates. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan – köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója – inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és a fogyasztók viselnék ennek a terhét. A robotizálás és a robotok utáni kivetését egy sor európai politikus is támogatja, köztük Benoit Hamon, a francia Szocialista Párt elnökjelöltje. Az Európai Parlamentben azonban épp február 16-án utasították el a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot.

automatizálás robotadó robot
Kapcsolódó cikkek