Magyar gazdaság

Százezrek használják az építésügyi adatbázisokat

A GDP 20 százalékát érinti az építésügyi szektor és 200-300 ezer ember használja a különböző építésügyi adatbázisokat.

A 20 százalékát érinti az építésügyi szektor és 200-300 ezer ember használja a különböző építésügyi adatbázisokat, amelyeket tudásközpontunk kiszolgál – mondta Both András, a Lechner Tudásközpont Infokommunikációs Igazgatóságának vezetője a Világgazdaság „Kijön-e a matek? Ingatlanpiaci egyszeregy” című konferenciáján.

Az Építési törvény szerint építeni csak rendezett telken lehet – mondta Both, hozzátéve, hogy ha valaki családi házat szeretne építeni egyszerű bejelentéssel, akkor nehéz bemondani egy idő intervallumot arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt készül majd el a ház – ugyanis erről kevés adattal rendelkeznek a hatóságok. A tudásközpont különböző fejlesztéseit uniós forrásokból végzi.

Nagyságrendileg 20-30 cég jelentkezett a legutóbbi projektjükre: vannak olyan cégek, amelyek business-intelligent rendszert akarnak eladni, amelyhez különböző adatok szükségesek – a Lechner Tudásközpont ebben is tud segíteni a jelentkező vállalatoknak. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának háttérintézményeként szaktudásával a kormány építészetpolitikáját támogatva a Lechner Tudásközpont főképp elektronikus építésüggyel, intelligens városi szolgáltatásokkal, valamint térségi tervezéssel foglalkozik.

Lechner Tudásközpont Both András konferencia Világgazdaság konferencia
Kapcsolódó cikkek