Magyar gazdaság

Erősödhetnek a kapcsolatok

A kazah–magyar kapcsolatok erősödését várja Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a nyári asztanai világkiállítástól.

A kazah–magyar kapcsolatok erősödését várja Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a nyári asztanai világkiállítástól. „Azt, hogy a két ország között milyen jó együttműködés alakult ki, bizonyítja, hogy Magyarország egyike Kazahsztán hat stratégiai partnerének – mondta Lepsényi a Világgazdaságnak. – Magyarország sikeres szereplése tovább erősíti országunk imázsának növelését a térségben, aminek pozitív hatása lehet számos hazai gazdasági szektorra is” – tette hozzá.

Kizárólag olyan cégek állítanak ki, amelyek tevékenysége, eddig elért eredményei illeszkednek a kiállítás központi témájához, a megújuló energiához, vagy előremutató innovációs megoldásokat kínálnak – hangsúlyozta az államtitkár. Lepsényi kiemelte, hogy a magyar pavilon koncepciójának középpontjában a mint örök energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló élet fája és annak tökéletes működési mechanizmusa áll. Az asztanai kiállítás során az ország bemutatja a jövő energiájához kapcsolódó megoldásait, megjeleníti innovációinak sokoldalúságát, különösen az energetika, az építőipar és a mérnöki szolgáltatások, az agráripar, valamint az elektromobilitás területein.

Magyar kiállítók

 

• MVM

• MNKH

• Mol

• MTÜ

• Platio-Interaktív Térburkolat

• EU-FIRE Kft.

• Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.

• Pannon Breeding Program

• Thermowatt Kft.

• Intertanker Zrt.

• Elektromotive Kft.

Lepsényi István szerint a jövőben erősödhet az együttműködés több ágazatban is. Mindkét ország rendelkezik azokkal a szükséges adottságokkal, amelyekkel a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetipar és vízgazdálkodás, az energetika, valamint a gyógyszer- és egészségipar területén további fejlődést érhet el. De perspektivikus lehetőséget lát Magyarország a turizmus (kiemelten az egészségturizmus), valamint a kazahsztáni városfejlesztési projektekben felhasználható magyar szakmai tapasztalat és a korszerű technológiai megoldások (pl. smart city technológiák) területén is.

Arról is beszélt, hogy működik már a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács, amelynek feladata elsősorban az együttműködést érintő, straté­giai jelentőségű kérdések áttekintése, illetve az előrelépést szolgáló javaslatok és ajánlások kialakítása. A gazdasági együttműködés perspektivikus irányainak kijelöléséhez pedig a Magyar–Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság biztosítja az intézményes kereteket. Hozzátette, a Wizz Air Budapest–Asztana járata hiánypótló. A kiállítás iránt várhatóan most is nagy lesz az érdeklődés, közel 5 millió látogatót várnak.

kazah gyógyszer Wizz Air magyar kiállítás
Kapcsolódó cikkek