Magyar gazdaság

Független üzletasszony kezébe kerülhet a kormányrúd

Nem lesz egyszerű menet az új szerb miniszterelnök megválasztása, ugyanis Ana Brnabic támogatottsága egyelőre még az őt jelölő pártban sem egyértelmű.

Nem lesz egyszerű menet az új szerb miniszterelnök megválasztása, ugyanis Ana Brnabic támogatottsága egyelőre még az őt jelölő pártban sem egyértelmű. Az egykori pártonkívüli üzletasszony, aki az utolsó kormányban tavaly augusztus óta az államigazgatási és önkormányzati tárcát vezette, szakmai teljesítményével nyerte meg Aleksandar Vucic bizalmát. A homoszexualitását nyíltan felvállaló Brnabic rövid idő alatt látványos eredményeket ért el az államigazgatás modernizációja terén.

Az amerikai és brit egyetemeken marketingmenedzseri képzettséget szerző Brnabic a szélerőműveket működtető Continental Wind Serbia igazgatója volt, 2013-ban elnyerte Az év üzletasszonya címet. A 42 éves Brnabic mássága sok politikus számára vállalhatatlan volt, még a kormánykoalíció vezető ereje, a 250 tagú parlamentben 121 képviselői hellyel rendelkező Szerb Haladó Párt (SNS) berkein belül is. A párt nemzetgyűlési frakciója hétfőn zárt ajtók mögött egyeztetett a kormányfő személyéről: Vucic elnök maga győzködte a képviselőket, s feltétlen támogatást kért tőlük Brnabic számára. A B92 hírportál szerint Vucic ragaszkodik jelöltjéhez, akit a kisebb koalíciós pártok, így az SPS, az SDSS is meg fognak szavazni – ígéretük szerint. Az ellenzékben lévő Demokrata Párt nem szavazza meg a kinevezést, vezetője, Dragan Sutanovac szerint Vucic a pártján belüli belső frakciók megerősödésétől, hatalma meggyengülésétől tartva jelölt független politikust Szerbia élére.

A jogszabályok szerint az államfő kérhet fel valakit kormányalakításra, majd a jelöltnek a képviselőház előtt be kell mutatnia új kabinetjét és programját. A kormány megválasztásáról végül a parlament szavaz, s a mandátum elnyeréséhez egyszerű többségre van szükség.

Aleksandar Vucic Szerbia Ana Brnabic
Kapcsolódó cikkek