Magyar gazdaság

Magyarország a V4-et is közelítené Közép-Ázsiához

Magyarország nemcsak nemzeti szinten erősítené a közép-ázsiai térséggel meglévő kapcsolatokat, ezért kezdeményeztük egy V4-Közép-Ázsia együttműködési platform kialakítását – jelentette ki Varga Mihály Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszterrel folytatott tanácskozását követően kazahsztáni látogatásának utolsó napján. A fórum megvalósítására már a július 1-jével kezdődő magyar soros elnökség idején sor kerülhet.

A két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének idei, 25. évfordulóját több kiemelkedő fejlemény, így a Budapest-Asztana légi járat elindítása és az EXPO Magyar Pavilonjának létrehozása is kísérte. Varga Mihály a bővülő együttműködésről szólva elmondta: Magyarország tavaly Aktobéban, idén Simkentben nyitott tiszteletbeli konzulátust, az oktatási kapcsolatokat tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánk az idei évtől 45 helyett már 200 kazah diákot fogad egyetemi tanulmányokra. A két ország közötti beruházási kapcsolatokat áttekintve a kazah fél üdvözölte, hogy a Kazahsztánban 2004 óta jelenlévő MOL Nyrt. eddig több mint 200 millió dollárt fektetett be, így az ország a MOL feltárási- és termelési-portfóliójának egyik kulcsfontosságú elemének tekinthető.

A találkozót megelőzően Varga Mihály részt vett az EXPO keretében tartott Energia a Fenntartható Fejlődésért Nemzetközi Fórum panelbeszélgetésén is, ahol elmondta, hogy Magyarországon a részaránya a teljes energiafogyasztáson belül csaknem 15 százalék a legutóbbi adatok szerint, ami jócskán meghaladja az európai uniós irányelvekkel összhangban meghatározott 8,3 százalékos célt. A magyar kormány ugyanakkor tovább kívánja növelni ezt az arányt, ezért 2014 és 2020 között összesen több mint 768 milliárd forint támogatást nyújt energetikai fejlesztésekre – emelte ki Varga Mihály.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország cselekvési tervet dolgozott ki az energiahatékonyság és energiatakarékosság növelésére. A tervben foglalt intézkedések közé tartozik egyebek mellett az energiahatékonysági beruházások tavaly bevezetett adókedvezménye, az energetikai tanácsadói hálózat létrehozása a kis- és középvállalkozások számára, míg a lakossági energiafelhasználás hatékonyságát az Otthon Melege Program keretében fejleszti a kormány – mondta el a miniszter.

A panelbeszélgetést követően a résztvevők – Magyarország mellett például az Európai Biztonsági és Nemzetközi Szervezet, Azerbajdzsán és Afganisztán – ajánlásokat fogadtak el egy fenntartható energiarendszer kialakítására, amelynek során támogatni fogják a megújuló energiához való hozzáférést és az energiapolitika nemzetközi szintű összehangolását.

diplomácia Kazahsztán Közép-Ázsia Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek