Magyar gazdaság

Ügynöke miatt kapott milliós bírságot az OTP

Az MNB 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függő ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi vizsgálatot végzett, majd 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt. függő ügynöke áruhitelezéshez kapcsolódó tevékenysége kapcsán. A vizsgálat során a jegybank megállapította: az ügynök a vizsgált 2 hónapos időszakban több száz árubemutatóval egybekötött termékértékesítést szervezett, ahol magas áron kínált gyógyászati termékeket. A vizsgálat során kiderült az is: az ügynök a termékek megvásárlásához az OTP Bank áruhitelét közvetítette a fogyasztóknak, akik többségében idős, nehéz pénzügyi helyzetben lévő, vagy beteg emberek voltak.

A hitelintézeti törvény – nyilvánvalóan az ezen eseményeken részt vevő fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében – már 2015 decembere óta tiltja, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során (a bankkártyás fizetést kivéve) bárki pénzügyi szolgáltatást nyújtson. Az MNB 2016 februárjában levélben tájékoztatta is a hazai hitelintézeteket arról: a jegybank nem lát lehetőséget e jogszabályi előírás szűkítő értelmezésére, és ennek alapján olyan gyakorlat kialakítására, amelynek során a piaci szereplők a termékértékesítést időben vagy fizikailag próbálják elkülöníteni a pénzügyi szolgáltatás nyújtásától, noha azokra nyilvánvalóan együtt kerül sor. A jegybank emellett sürgette azt is, hogy a hitelintézetek vizsgálják felül kapcsolataikat az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéssel is foglalkozó közvetítőkkel, építsenek ki erre vonatkozó belső kontrollokat, s különösen méltányosan járjanak el az e témára vonatkozó fogyasztói panaszok esetén.

OTP termékbemutató idősek MNB hitelintézetek
Kapcsolódó cikkek