Magyar gazdaság

Kevesen éltek az adóamnesztiával

Idén áprilisig összesen 879 millió forint adófizetési kötelezettséget vallottak be az úgynevezett adóamnesztia jogcímén.

Idén áprilisig összesen 879 millió forint adófizetési kötelezettséget vallottak be az úgynevezett adóamnesztia jogcímén , így ezen időpontig 8,8 milliárd forint repatriálása valósult meg – tájékoztatott képviselői kérdésre Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Emlékezetes, hogy a kormány az év elejétől – a stabilitás megtakarítási számla kiváltására – idén június végéig tette lehetővé, hogy az érintettek mindössze 10 százalékos és önellenőrzési pótlék befizetésével hazahozzák a külföldön parkoltatott pénzüket, s arra is lehetőségük nyílt, hogy adómentesen nevükre vegyék a papíron strómanok kezében lévő vállalkozásaikat. A részesedés kedvezményes megszerzéséhez adófizetési és bevallási kötelezettség nem kapcsolódik.

Az államtitkár tájékoztatása szerint június 21-ig összesen 741,5 mil­lió forint névértékű ingyen meg­szerzett tagi részesedésre vonatkozóan 25 bejelentés érkezett, ezek a Seychelle-szigeteken, Izraelben, Cipruson, Panamában, Belize-ben és az USA-ban bejegyzett cégeket érintenek. Amennyiben a részesedés megszerzése ellenérték fejében, de akár jelképes összeg ellenében történt, úgy a kedvezményezett részesedésszerzése a által erre kijelölt bankokon keresztül valósulhatott meg.

Ezen részesedésszerzésekről a kijelölt bankokat nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség – az adatok nyilvánosságra hozatalához az érintettek hozzájárulása kell –, tehát e szerzésekről nem áll rendelkezésre információ. A korábbi, 2014 és 2017 eleje között élő adóamnesztia-megoldás, a stabilitás megtakarítási számla esetében 2141 ember 155,6 milliárd forintját sikerült legalizálni.

NAV Tállai András amnesztia önellenőrzési pótlék
Kapcsolódó cikkek