Magyar gazdaság

Megtorpant a termelői árak folyamatos emelkedése

Júniusban 1 százalékkal csökkent Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára az egy hónappal korábban mérthez képest.

Júniusban 1 százalékkal csökkent Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára az egy hónappal korábban mérthez képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A 90,95 forint/kilogrammos ár ugyanakkor 38 százalékos emelkedést jelent a 2016. júniusi árhoz viszonyítva. Az éves magyarországi árnövekedés meghaladja az átlagát, amely 31 százalék volt. A júniusi árcsökkenés az alapár változatlansága, illetve a zsír- és a fehérjetartalom egyaránt 0,06 százalékpontos mérséklődése miatt következett be. A felvásárolt nyerstej-mennyiség 1 százalékkal volt alacsonyabb a 2016. júniusinál, míg az előző havinál 6 százalékkal lett kevesebb.

Jelentősen emelkedett viszont a nyers tej kiviteli ára: 102,02 forint/kilogramm volt 2017 júniusában, ami az előző havit 12 százalékkal, az előző év azonos hónapját pedig 61 százalékkal haladta meg. Az exportpiacon megemelkedett árak hatására nőtt a kiszállított mennyiség is. A júniusi adatok szerint az egy évvel ezelőttihez képest 18 százalékkal több tejet vittek ki az országból.

Az AKI tejpiaci jelentésében idézi a németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ előrejelzését, amely szerint a piaci helyzet előreláthatólag nem változik jelentősen 2017 második fél évében, így az árak várhatóan az elmúlt hónapokban elért szinten maradhatnak. A tejfelvásárlás pedig mérsékelten bővülhet az EU-ban ugyanezen időszakban, a felvásárolt tejből pedig valószínűleg inkább sajtot, semmint vajat és tejport állíthatnak elő.

tejfelvásárlás export
Kapcsolódó cikkek