Magyar gazdaság

Nagyot csökkent az ír munkanélküliség

Kilencéves mélypontra esett júniusban az írországi munkanélküliség – derül ki az ír statisztikai hivatal (CSO) keddi közléséből.

A szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta júniusban 6,3 százalékra esett a májusi 6,4 százalékról – áll az ír statisztikai hivatal (CSO) keddi jelentésében. A CSO kitért rá: egy évvel korábban, júniusban még 8,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, és 2008 júniusa óta, amikor 6,0 százalék volt a munkanélküliek aránya, a mostani nevezhető a legkedvezőbb adatnak. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a munkanélküliek száma 139 400-ra esett júniusban az előző havi 140 300-ról.

Tavaly június óta 42 100-zal zsugorodott az állástalanok száma Írországban. Az év hatodik hónapjában a férfiak körében 7,1 százalékos, a nők körében pedig 5,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A 15-24 éves korosztályban 11,9 százalék volt az állástalanok aránya júniusban az előző havi 11,8 százalék után, a fiatalok munkanélküliségi aránya 13 hónapja először mutatott emelkedést.

Az ír Business World kedden közölte: a Merrion Capital elemzői szerint a migráció is jelentős szerepet játszik az utóbbi években a alacsonyan tartásában, az írországi munkaerőpiaci helyzet javulása tükrözi a gazdaság általános fellendülését. A Merrion elemzői idén a foglalkoztatottak számának mintegy 60 ezres bővülését várják, és 2017-re átlagosan 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát valószínűsítenek.

Az írországi munkanélküliségi ráta a pénzügyi krízis alatt, 2012-ben 15,2 százalékon tetőzött, mostanra azonban 3 százalékponttal alacsonyabb az euróövezet 9,3 százalékos átlagánál.

munkanélküliség statisztika írország
Kapcsolódó cikkek