Magyar gazdaság

Nem igazán hisznek az EKB-nak

A várakozásoknak megfelelően a csütörtöki ülésén nem változtatott az alapkamaton az Európai Központi Bank döntéshozó testülete, de nem ez volt a lényeg.

A piaci szereplők nem is a kamatdöntésre, hanem az ahhoz fűzött kommentárra és Mario Draghi elnök beszédére voltak igazán kíváncsiak. „Elsősorban arra, hogy az EKB vezetője tesz-e utalást az eszközvásárlási program, illetve a monetáris politika esetleges módosítására” – kommentálta a csütörtöki EKB-döntést Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Draghi beszédéből kiderült, hogy az EKB a monetáris lazítással felérő eszközvásárlási programját a jelenlegi forgatókönyv alapján folytatja, azaz havi 60 milliárd eurót fordít erre az év végéig, de, ha szükséges, akkor meghosszabbítják vagy bővíthetik a programot.

Forrás: AFP

Az EKB vezetője beszéde alatt az euró erősödött a dollárral szemben. Ez Németh Dávid szerint arra utal, hogy a piac nem igazán hisz Draghinak. „Ahhoz, hogy az euró dollárral szembeni trendszerű erősödése megálljon, markánsabb kommunikációra lenne szükség az EKB részéről” – tette hozzá a szakember.

„Arra számítunk, hogy az EKB csak az ősszel esedékes német választások után változtat kommunikációján és tesz egyértelműbb utalásokat a várható monetáris politikai lépésekre. Emellett azt várjuk, hogy az EKB a jövő év elején elkezdi leépíteni az eszközvásárlási programot és 2018 közepéig be is szüntetheti” – fogalmazott Németh Dávid.

EKB mario draghi kamat
Kapcsolódó cikkek