Magyar gazdaság

Újabb rekordok előtt áll a magyar export

Az elmúlt év 360 millió dollár értékű izraeli kivitele után minden feltétel adott az exportvolumen növekedéséhez – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgató-helyettese a több mint száz magyar és izraeli cég részvételével szervezett üzleti fórumon.

Harminc évet kellett várni, hogy hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Magyarországra érkezzen. Mekkora jelentősége van egy ilyen találkozónak?

Minden miniszterelnöki látogatás kiemelt jelentőségű. Az a tény, hogy harminc éve nem került sor ilyen eseményre, természetesen még nagyobb várakozást, érdeklődést ébreszt. Úgy gondolom, egy kormányfői találkozó a kölcsönös tisztelet jele, stabilitást ad a két ország között elért eddigi eredményeknek, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös érdekek alapján folytatott egyeztetésekre politikai és gazdasági téren egyaránt.

Az Izraelbe irányuló kivitelünk csaknem felét az autóiparunk teszi ki. Mely ágazatokban lehetnek még sikeresek a magyar vállalkozások?

Az autóipar valóban a zászlóshajó szerepét tölt be exportunkban, de több gyümölcsöző együttműködéssel kecsegtető szektorról is beszélhetünk Magyarország és Izrael között. Meg kell határoznunk, hogy a már jól működő, bevált kooperációk mellett milyen irányba érdemes nyitnunk, mely területeken kell ösztönöznünk az üzleti együttműködés kialakítását, hogy további lökést adhassunk a két ország közötti kereskedelmi forgalomnak. Így többek között a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a gépipar, de akár az IT-megoldások esetében is sikeresen szerepelhetnek a hazai cégek.

Tavaly 360 millió dollár értékben exportáltunk Izraelbe. Az előbb említett lehetőségek alapján van esély arra, hogy növekedjen kivitelünk értéke a következő években?

Minden feltétel adott az exportvolumen növekedéséhez, ezt az elmúlt időszak számai is igazolják.

A mi feladatunk, hogy feltérképezzük az újabb üzleti lehetőségeket.

Az ilyen fórumok segíthetnek ebben?

Igen, ez kiváló alkalom számtalan lehetőséggel, hiszen egy olyan platformot biztosítunk a vállalkozásoknak, ahol személyesen építhetnek üzleti kapcsolatokat, megismerhetik a másik fél elvárásait, igényeit és együttműködéseket alakíthatnak ki.

Mit mondhatunk a keleti nyitásról? Statisztikailag alátámaszthatók az eredmények?

A számok magukért beszélnek, hiszen az elmúlt két évben rekordot döntött a magyar A kereskedelmi együttműködések révén ráadásul a diplomáciai kapcsolatok is fejlődnek, ezek értéke pedig felbecsülhetetlen. Ahhoz, hogy ez a tendencia folytatódjon, lehetőséget kell teremtenünk a hazai vállalkozásoknak partnerkapcsolatok kiépítésére, fejlesztenünk kell exportképességeiket, és megfelelő szakmai támogatást kell nyújtanunk nekik.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház többhetes késéssel tette közzé éves beszámolóját. Mi volt ennek az oka?

Technikai okok állnak a háttérben. Ez azt jelenti, hogy a beszámoló elfogadásához szükséges szabályszerű lépések összehangolása hosszabb időt vett igénybe.

Többévi veszteséges működés után tavaly nyereségesek voltak. Mi áll az eredmény hátterében?

A kereskedőház állami szolgáltatást végez, közfeladatokat lát el, így nem beszélhetünk nyereségről vagy veszteségről. A költségeket az MNKH viseli, a bevétel, a profit pedig a magyar vállalkozásoknál jelentkezik.ú

Tehát nincsen eredményességi nyomás a cégen?

Ahogy említettem, az eredmény a hazai cégeknél keletkezik. A mi felelősségünk, hogy hatékonyan gazdálkodjunk, és megadjuk azt a szakmai támogatást a magyar vállalkozásoknak, amelynek segítségével újabb exportrekordokat dönthet a magyar gazdaság.

Magyar Nemzeti Kereskedőház kun gábor export Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek