Magyar gazdaság

Zágráb nagyot nyert az uniós csatlakozással

A szerb–horvát örök rivalizálásban az utóbbiak állnak nyerésre – állapítja meg friss összehasonlító jelentésében a Moody’s.

A szerb–horvát örök rivalizálásban az utóbbiak állnak nyerésre – állapítja meg friss összehasonlító jelentésében a Moody’s. Az amerikai hitelminősítő értékítélete a besorolásokon is meglátszik, a horvátokat a Ba2, a szerbeket az eggyel rosszabb Ba3 kategóriában tartja számon.

Déli szomszédaink egy ideig még biztosan a bóvlikategóriában maradnak, viszont mindketten stabil kilátásokkal rendelkeznek a Moody’s szerint, amely megállapítja, hogy a harmadával nagyobb horvát gazdaság rengeteget profitált a 2013-as uniós csatlakozásból. Evan Wohlmann alelnök, egyben az országjelentések készítője, külön is kiemeli az állami intézményrendszerben bekövetkezett radikális javulást, a fejlődést visszafogó adminisztratív gátak lebontását, ezzel a versenyképesség fokozását.

A szerb–horvát örök rivalizálásban az utóbbiak állnak nyerésre Forrás: AFP

A hitelminősítő a szerbiai reformokról is elismerően ír, szerinte az állami bevételek növekedése, az üzleti környezet javulása és ezzel együtt a beruházási hajlandóság erősödése révén felgyorsulhat az ország felzárkózása. Wohlmann ugyanakkor megjegyzi, hogy mindkét ország – a hasonló besorolású társaikhoz viszonyítva – túl magas adósságrátával küszködik, ami hátrálható tényező a kilábalásukban. A Ba kategória szereplőinek átlagos adósságrátája a arányában 47,6 százalék, ehhez képest az idei évet a horvátok 84,2, a szerbek 74 százalékról indították. A jelentés szerint Szerbia fiskális fegyelme és helyzete javult a válság óta, ám túl nagy terhet jelent az állami vállalatrendszer, amelynek rendbetétele és privatizációja immár az új kormányfőre, Ana Brnabicra vár. Miután Szerbiára nem vonatkoznak az állami beavatkozást tiltó uniós jogszabályok, ezért semmi sem köti a kezét, míg a horvátoknak már ezekre is ügyelniük kell.

A Moody’s szerint mindkét országban nőtt a foglalkoztatottság – főleg a magánszférában –, viszont közös gond, hogy a társadalom elöregedett, és magas az elvándorlás a fiatalok körében, ami negatívan hat a hosszú távú növekedési kilátásokra. Az uniós integráció elmélyítése, a befektetői környezet, a tőkevonzó képesség további javítása kulcsfontosságú abban, hogy a két ország folyamatosan csökkenthesse a lemaradását Európához képest – írja a Moody’s.

Moody's Horvátország Zágráb
Kapcsolódó cikkek