Magyar gazdaság

Beválhat az alacsonyabb járulék

Emeli a foglalkoztatottságot, és a magyar gazdaság növekedési ütemére is kedvező hatással lehet a járulékcsökkentés a jegybank friss elemzése szerint.

A szociális hozzájárulási csökkentésének kedvező hatása lehet a magyar gazdaságra – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss elemzése. Becslésük szerint az idei öt százalékpontos mérséklés a foglalkoztatást és a bruttó hazai terméket is 0,6 százalékkal növelheti, aminek hatására az adókiengedés több mint fele megtérülhet a költségvetés számára.

Az intézkedés kedvező gazdaságösztönző hatásának következtében több bevétel keletkezhet személyi jövedelemadóból és munkavállalói járulékból, és a fogyasztásiadó-bevételek mérséklik a lépés statikus költségvetési hatását – véli az MNB. A háztartások az adócsökkentéssel járó többletjövedelem nagy részét fogyasztásra fordítják, ami után általános forgalmi adót és egyéb fogyasztási adókat fizetnek, másrészt az adók mérséklése növeli a munkakínálatot, ugyanis a magasabb nettó bér hatására vonzóbb lesz a munkavállalás. De a vállalatok beruházási tevékenysége és munkakereslete is emelkedhet, amennyiben csökken a bérköltségük.

A kulcscsökkentés hatására a munkáltatói adóbefizetések a 1,6 százalékával megegyező mértékben esnek vissza rövid távon. „Kezdetben a munkáltatók kapják meg a kedvezményt, ugyanakkor a hosszú távú egyensúlyban a bértárgyalások oda vezetnek, hogy a kulcscsökkentésen osztoznak a munkáltatók és a munkavállalók” – írták a kutatók. Az MNB becslése szerint a 2018-as, 2 százalékpontos járulékcsökkentés tovább növeli a foglalkoztatást mintegy 0,2 százalékkal, valamint a GDP-t is 0,3 százalékkal.

Forrás: MW | Fotós: Vémi Zoltán

A jegybank kiemelte, hogy nem számoltak a minimálbér-emelés hatásával. De elismerik, a szociális hozzájárulási adó kulcsának mérséklése nem ellensúlyozza teljes mértékben a béremelések hatását azoknál a vállalatoknál, amelyeknél magas a minimálbért vagy garantált bérminimumot keresők aránya. Ugyanakkor jelentősen csökkenhetnek a bérterhek azon cégeknél, ahol a foglalkoztatottak többsége e fölött keres.

Elemzők szerint a jelentős minimálbér-emelés az alacsony termelékenységű, jórészt magyar hátterű kkv-kat érinti a legkedvezőtlenebbül, mert nekik alacsony a termelékenységük. Éppen ezért ez ronthatja a járulékcsökkentés kedvező hatásait. A GKI márciusi vállalati felméréséből kirajzolódott, hogy a vállalatok számos megoldást találtak a költségnövekedés mérséklésére. Csaknem minden harmadik cég emelte a normát. A vállalatok 14-19 százaléka csökkenti a hivatalos munkaidőt, vagy más munkakörbe sorolta alkalmazottait.

Főszerepben a kkv-szektor fejlesztése

A második fél évben folytatódhat az egyeztetés a magyar kkv-szektor erősítését szolgáló intézkedésekről, köztük a bérterhek jövő évi csökkentéséről – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető elnöke. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Időknek kiemelte, a további járulékkönnyítéssel azok a munkaadók is jól járnak, amelyek magasabb fizetésen foglalkoztatnak. A járulékok tervezeten felüli csökkentését már ősszel kezdeményezi a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – mondta Rolek Ferenc alelnök.

 

járulékcsökkentés
Kapcsolódó cikkek