BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhetnek az unión kívüli dolgozók

Egyszerűbbé tette a harmadik országból érkező idénymunkások felvételét Pozsony, miután a szlovák cégek akut munkaerőhiánnyal küzdenek. Mindezt annak ellenére, hogy már jelenleg is tömegével dolgoznak az országban románok, csehek és magyarok.

Megkönnyítette a harmadik országokból érkező munkavállalók alkalmazását a szlovák munkaügyi minisztérium – a könnyítés hat hónapos időtartamra szól, és néhány tételesen felsorolt ágazatot érint. Az intézkedés ugyan már július közepe óta érvényes, a szaktárca azonban csak a napokban beszélt róla nyilvánosan. A lépés oka, hogy a munkanélküliség erőteljes csökkenésével a nyugati országrészben már munkaerőhiány alakult ki, miközben a keleti országrészben még számos járásban 10 százalék feletti az állástalanok aránya.

Júliusban a munkanélküliség újabb 0,2 százalékponttal csökkent havi összevetésben, és országos szinten 6,7 százalékon mozog, ami abszolút történelmi mélypontnak számít. Összehasonlításként az év elején még 8 százalék felett volt az idevágó mutató. A regionális különbségek tovább nőnek, hiszen Nyugat-Szlovákiában az utóbbi időszakban a pozsonyi Volkswagen újabb ezer állást, a Nyitrán épülő Jaguar Land Rover autógyár a már beharangozott 2800 állás mellé további 2000-et ígér, Szereden az Amazon ezer munkahelyet teremt az év végéig, Galánta mellett pedig a Tesco e héten adta át legnagyobb közép-európai disztribúciós központját, ahol 1200-an találnak munkát.

Több mint 42 ezer külföldit foglalkoztatnak Szlovákiában
Forrás: AFP

Országos szinten 71 ezer állás nincs betöltve, annak ellenére, hogy már most is több mint 42 ezer külföldi dolgozik Szlovákiában. Ebből több mint 26 ezer valamelyik uniós országból származik: mintegy 8300-an Romániából érkeztek, Csehországból és Magyarországról több mint 4000-en vállalnak munkát. A nem uniós tagállamok listáját Szerbia vezeti 8800 fővel, a második helyen Ukrajna áll több mint 3000 munkavállalóval.

A munkaerőpiaci nyomást tapasztalva, a minisztérium friss intézkedésének köszönhetően négy ágazatban – a mezőgazdaságban és erdészetben, az iparban, az építőiparban és a vendéglátásban – egyszerűbbé vált a harmadik országból érkező idénymunkások felvétele. A tárca szabályozása szerint az számít idénymunkásnak, aki 12 hónap alatt legfeljebb 180 napot dolgozik.

Ha a munkaügyi hivatal a munkaadó bejelentésétől számított 15 napon belül nem tud megfelelő munkaerőt biztosítani, és bizonyítja, hogy idénymunkáról van szó, akkor harmadik országból is felvehet munkásokat

– tájékoztatott Marián Valentovic, az országos munkaügyi hivatal vezérigazgatója. A munkaadónak bizonyítania kell, hogy az adott munkahely valóban idényjellegű, vagyis azt, hogy egy bizonyos időszakban megnő a cégben végzett munka mennyisége. A feltételek teljesülését a regionális érdekegyeztető tanácsok fogják ellenőrizni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.