BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a porszívózás sem lesz a régi

Egy új EU-s szabályozás miatt számos porszívó tűnhet el a boltok polcairól. Az új darabok pedig energiahatékonysága pedig jelentősen elmarad majd az eddigiektől.

Idén szeptembertől jelentős változások lépnek életbe a porszívók teljesítményének szabályozásában. A módosítások leginkább a porszívók energiahatékonyságát, tisztítási teljesítményét és motorteljesítményét érintik. Emellett új szabályok vonatkoznak majd a porkibocsátásra, a működési élettartamra és a szívócső élettartamára is. A porszívók éves energiafogyasztása 62 helyett már csak maximum 43 kWh lehet évente, a motorteljesítményt pedig 1600 wattról 900-ra csökkentik.

2017. szeptemberétől 1600 helyett immár 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt
Forrás: Dunartis Kft.

Ha mégis a lehetőségekhez képest legjobb gépet szeretnénk, akkor érdemes ellenőrizni az energiacímkét, melyről leolvashatjuk az adott termék teljesítőképességét – javasolta a Dunartis Kft. közleményében. Hozzátették: minden szemponthoz egy betű társul a „A”-tól „G”-ig terjedő értékben. Minél előrébb szerepel az adott porszívó az ABC-ben, annál jobban teljesít az adott szempont szerint. Ha például egy porszívó „A” osztályzatot kapott a „kifújt levegő tisztasága” kategóriában, akkor az a lehető legjobb szűrési képességekkel rendelkező darabok közé tartozik.

A szabályok szigorodását már 2014-ben érzékelhettük, és valószínű volt, hogy lesz folytatás. Az új irányelvek a klímaváltozás megfékezése okán születtek meg, hiszen a háztartási gépek rengeteg felesleges villamos energiát fogyasztanak, szükségtelenül generálva az üvegházhatást és ezzel tovább erősítve a globális felmelegedést a Földön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.