Magyar gazdaság

Trump megbénítaná saját kormányát, hogy teljesülhessen nagy álma

Donald Trump kész kormányát is leállítani annak érdekében, hogy megépüljön az amerikai-mexikói határra tervezett határfal. Az amerikai elnök a NAFTA-nak is odamondott keddi arizonai beszédében.

Dühös és megosztó beszédet tartott támogatói előtt Donald Trump amerikai elnök az arizonai Phoenixben, aki ismét elkötelezte magát az USA-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett és az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) megszüntetését is belengette -írja a MarketWatch.

Beszédében az amerikai elnök kiemelte, ha nem sikerül az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítéséhez szükséges forrásokról megállapodnia a kongresszusnak, kész akár kormányát is leállítani annak érdekében, hogy megépülhessen a két országot fizikailag is elválasztó fal.

Akkor is megépítjük a falat, ha le kell állítanunk a kormányunkat. Így vagy úgy, de megépítjük a falat

- lelkesítette törzstámogatóit Trump.

Melania Trump first lady és Donald Trump, az USA elnöke
Forrás: MTI

Az USA déli határára felhúzandó határfal Donald Trump választási kampányának központi eleme volt, azzal az ígérettel együtt, hogy az építés költségeit Mexikó fogja állni, amit ugyanakkor Mexikó nem meglepő módon határozottan elutasított. A költséges javaslatnak ráadásul az amerikai kongresszusban is alacsony a támogatottsága, még a republikánusok között sem népszerű az elnök ötlete.

Trump a NAFTA-nak is nekiment keddi beszédében. Az elnök kijelentette, hogy a Mexikó, Kanada és az USA közötti Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalása során személy szerint nem lát esélyt a megegyezésre, de a NAFTA megszüntetésére is sor kerülhet.

Trump határfal USA mexiko NAFTA
Kapcsolódó cikkek