Magyar gazdaság

Bővült az örmény gazdaság

Örményország gazdasága éves összevetésben 5,5 százalékkal nőtt az idei második negyedévben, jelentősen gyorsult az ütem a tavalyi év azonos időszakában mért 1,5 százalékhoz képest – derült ki az örmény statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

Tavaly 0,2 százalékra lassult a növekedés üteme a 2015. évi 3 százalékról, messze elmaradt a kormány által prognosztizált 2,2 százaléktól.

Az idei adatok sokkal jobban alakultak. Az első negyedévben 6,5 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék (GDP), szemben az egy évvel korábbi 4,4 százalékkal. A jereváni kormány azzal számol, hogy idén 3,2 százalékkal emelkedik a gazdaság teljesítménye, köszönhetően a kamatok csökkenésének és az Oroszországba irányuló kivitel növekedésének.

Kép: Pixabay

A 3,2 milliós kaukázusi ország gazdasága nagymértékben függ az orosz gazdaságtól, és az oroszországi miatt zuhant az örmény és visszaestek az Oroszországban dolgozó örmények hazautalásai.

Az örmény jegybank augusztusban 3,9-4,8 százalékra javította a GDP-növekedés idei várható mértékét a korábban jósolt 3,3-4,8 százalékról

GDP örményország gazdaság
Kapcsolódó cikkek