Magyar gazdaság

Erősen inog a 15 százalékos adókulcs terve

Év végére megszülethet Donald Trump történelmi adóreformja, bár a feszítő érdekellentétek elsimítása és a politikai támogatás megszerzése még hátravan.

Elképzelhető, hogy mégsem lehet 35-ről 15 százalékosra csökkenteni az általános társasági adót az Egyesült Államokban, ahogyan azt Donald Trump elnöki kampányában meghirdette. Ezt pénzügyminisztere, Steven Mnuchin ismerte el a CNBC kerekasztal-beszélgetésén, a várható költségvetési bevételkiesések miatti kockázatokkal indokolva aggályait. Úgy vélte, hogy a csökkentés jó irány, mert növeli az amerikai vállalatok versenyképességét, függetlenül attól, hogy végül milyen adókulcsról dönt majd a kongresszus.

Mnuchin az adóreform megvalósítását győzelemként értékelné – 31 éve nem volt az USA-ban átfogó adókönnyítés
Forrás: AFP

Ha az adóreformot – amelyet Trump történelmi léptékűként aposztrofált – megvalósítják, azt Mnuchin eleve győzelemként értékelné, hiszen 31 éve nem volt Amerikában átfogó, az élet minden területét érintő adókönnyítés. A pénzügyminiszter kitért az elől, hogy számszerűsítse az ideális és a fenntartható adókulcsot, a 25 százalék körüli szintet pedzegető műsorvezetői felvetésre is „majd meglátjuk”-kal válaszolt.

Az adóreform Trump céljai között kiemelt prioritást élvez, azonban annyi érdeket kellene összehangolni egy optimális megoldás érdekében, hogy a részletes csomagot még nem viszik a törvényhozás elé. Annál is inkább, mert Trump nem engedheti meg magának, hogy úgy járjon, mint az Obamacare-t felváltó saját egészségügyi törvényjavaslatával, amelyet még a republikánusok körében is számosan átgondolatlannak találtak, és ezért elvetették.

Mnuchin optimista, szerinte az év végére minden bizonnyal végeznek majd a munkával. Annyi biztos, hogy a privilégiumok megvonása súlyosan érinti majd a most 15 százalékkal adózó Wall Street-i fedezeti alapokat, amelyek a kedvezményekre nem szolgálnak rá, spekulációikkal profitot termelnek egy másik prioritás, a munkahelyek teremtése nélkül. Mnuchin annyit közölt, hogy az új munkahelyek létrehozását adóvonalon is maximálisan el fogják ismerni.

Jók Yellen újraválasztási esélyei

Janet Yellen egyike azoknak, akik jó eséllyel indulnak a Federal Reserve jövő februárban megüresedő elnöki székéért – jelentette ki Steven Mnuchin. Azt viszont Donald Trump csak később dönti el, hogy a számos alkalmas jelölt közül a jelenlegi elnök újraválasztását javasolja-e, vagy másét – tette hozzá a pénzügyminiszter. Yellen eddig még semmilyen formában sem jelezte, hogy vállalna-e egy második ciklust is a szövetségi jegybank élén. A Bloomberg hat jelöltről tud, köztük Yellenről, akinek a munkáját a Fehér Házban is elismerik. Kihívójaként Trump gazdasági tanácsadóját, Gary Cohnt emlegették, de az ő esélyeit gyengíti, hogy a charlottesville-i faji konfliktus megítélésében nem állt ki főnöke mellett.

 

Trump Steven Mnuchin USA társasági adó
Kapcsolódó cikkek