Magyar gazdaság

Forráshoz juthat a Fővárosi Vízművek

Közel 28 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat fejlesztéseihez a Fővárosi Vízművek, amelynek teendője van bőven, pénze annál kevesebb.

Közel 28 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat fejlesztéseihez a Fővárosi Vízművek, amelynek teendője van bőven, pénze annál kevesebb.

Kész fejlesztési stratégiákkal rendelkezik a Fővárosi Vízművek az előtte álló kihívások kezelésére, de a felújítások forrásai korlátozottak a társaság erről összeállított prezentációja szerint. Márpedig az időjárás egyre szélsőségesebb, a víz fertőtlenítése esetenként nehézséget okoz, közben nő a lakossági panaszok száma, ideje lenne észszerűsíteni az ivóvízhálózatokat is. Pénz hiányában azonban a teendők torlódnak, a problémák eszkalálódhatnak.

Ezen segítene az a 27,7 milliárd forintnyi uniós támogatás, amelyre a társaság tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat pályázhatna. A kormány ugyanis (a keddi Magyar Közlöny szerint) jóváhagyta a Budapest ivóvízellátó hálózatának fejlesztése elnevezésű nagyprojekt javaslatát, és a nemzeti fejlesztési miniszter feladatául adta, hogy gondoskodjon a támogatási kérelem Európai Bizottsághoz való eljuttatásáról.

Forrás: MW

A nagyprojekt részleteiről a vízművektől lapzártáig nem sikerült választ kapnunk, de a teendőkbe beavat a társaság gördülő fejlesztési terve. Az ebben szereplő négy fő feladatkörből az elsőbe a víznyerő kutak állapotának és stratégiai szerepének felmérése, felújítási technológiáinak kiválasztása, a munkák ütemezése tartozik. Ehhez kapcsolódik az alacsony nyomású (gravitációs) ivóvízhálózat felújítása, amelynek a feladatait beavatkozási szintek és fontossági sorrend szerint ütemezte a vízművek 2020-ig, különös hangsúlyt helyezve a korrózióvédelemre és az árvízi felkészülésre. A harmadik feladatcsoportot a tégla-, illetve betonmedencés víztornyok adják, ezen belül főleg a régebbiek, amelyeknél a klór adagolása is nehézkesebb. Végül sok helyen fel kell újítani a fővárosi főnyomó- és gerincvezetékeket, a hozzájuk tartozó műtárgyakat, például az aknákat. Vinné a pénzt az elosztó- és bekötővezetékek rekonstrukciója is.

A fejlesztési terv beruházási programokat is elkülönít. Fontos, hogy a nagyprojekt csak a budapesti vízellátást érinti, de a társaság további 11 településen is jelen van, összesen 2,36 millió lakost lát el, és az ivóvízellátás mellett foglalkozik szennyvízelvezetéssel és -tisztítással is. Két tisztítóműve és 762 kútja van, napi kapacitása egymillió köbméter. Honlapja szerint legutóbb az Astoriánál húzódó vízvezetéket újította fel.

 

 

Még ötmilliárd a „torkolati műtárgynak”

Ötmilliárd forint költségvetési többletforráshoz juthat a Mosoni-Duna térségének vízszintjét karbantartó beruházás, amely áprilisban még 19,3 milliárdos költségkerettel indult. A mostani plusz ötmilliárd olyan költségeket takar a kormányhatározat szerint, amelyekre nem igényelhető európai uniós támogatás. A beruházás lehetővé teszi a vizes élőhelyek rehabilitációját, biztosítja a hajózás feltételeit, és javítja a győri városképet is. A Magyar Építők című portál áprilisban azt írta, hogy a projekt közbeszerzési pályázata alapján át kell helyezni a Mosoni-Duna torkolatát, építeni kell egy árvízkapuként is működő torkolati műtárgyat, amely egy vízszintszabályozó és egy hajózsilipből áll. Létesül még kezelőhíd, üzemviteli épület, hallépcső és néhány ideiglenes kikötő.

 

Fővárosi Vízmű
Kapcsolódó cikkek