Magyar gazdaság

Kétszer annyi a sikeres idős cégvezető, mint a fiatal

A magyarországi cégek majdnem fele alvó vállalkozás, negyede pedig öt évnél fiatalabb – derült ki az Opten stratégai igazgatójának előadásából.

Relatív kis ország vagyunk, mégis nagy a vállalkozói kedv Magyarországon – mondta előadásában Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégai igazgatója a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Vállalati tervezés című makrogazdasági konferenciáján. Ugyanakkor ezeknek a vállalkozásoknak jelentős része alvó, inaktív cég, és csak valamivel több mint 60 százalékuknak van legalább évi 10 millió forintos árbevétele. 350 ezer aktív cég van Magyarországon, és 210 ezer inaktív.

Az elmúlt években 2013-ban volt a legalacsonyabb a cégfluktuáció, amikor is ez 13 százalékot tett ki – azon cégek aránya, amelyek a következő évet is megélték. Leginkább a vendéglátás és az építőipar a legveszélyeztetettebb ilyen téren, igaz, az építőipari statisztikákat torzítja az is, hogy sok a projektcég.

Nem mindig működik az eltiltás

Van 30 ezer cégvezetéstől eltiltott személy, ugyanakkor Csorbai felhívta a figyelmet arra a gyakorlatra is, hogy van, amikor csak az adott cégből „szedik ki” a cégvezetőt, a többi vállalkozásában ugyanúgy folytatja vezetői tevékenységét.

Elöregednek a sikeres cégek vezetői

A magyarországi cégek átlagéletkora relatíve fiatal: az összes cég 25 százaléka 5 évnél nem idősebb vállalkozás. Csorbai szerint ebben benne vannak a startupok, de persze nem 140 ezer ilyen cég van ma Magyarországon. Manapság az ötéves kort egyébként az újonnan alakuló cégek egynegyede általában nem is éri meg.

Elmondta, hogy 14 ezer olyan nyereséges vállalkozás van, ahol a tulajdonos a fiatalabb generációhoz tartozik, míg ezzel szemben több mint a duplája, közel 30 ezer olyan cég van, ahol 60 év feletti a tulajdonos, cégvezető.

Opten Joint Venture Szövetség Csorbai Hajnalka
Kapcsolódó cikkek