Magyar gazdaság

A Moody's beárazta az észak-koreai katonai konfliktust

A hitelminősítő szerint egy esetleges rövid katonai konfliktus is súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságban, termeléskiesés mellett valószínűleg tőkekivonást is eredményezne.

Még egy viszonylag rövid katonai konfliktus is súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságnak, tekintettel arra, hogy a reálgazdasági aktivitás fő erőcentrumai az észak-koreai határ közvetlen közelében összpontosulnak

– áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.

A dél-koreai hadsereg katonái páncélozott harci járművekkel gyakorlatoznak a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsu gyakorlóterén 2017. szeptember 4-én, válaszul az előző napi észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. A hadgyakorlaton csak a dél-koreai fegyveres erők vettek részt, de a vezérkar hangsúlyozza, hogy újabb közös hadgyakorlatokra készülnek az amerikai hadsereggel.
Forrás: MTI

A nemzetközi hitelminősítő kiemeli:

a dél-koreai főváros, Szöul és tágabb környezete – amely szinte az észak-koreai határon fekszik – a dél-koreai hazai össztermék (GDP) 52 százalékát termeli meg, és a dél-koreai lakosságnak csaknem a fele ebben a térségben él.

A Moody's szerint a fizikai termelési infrastruktúrában okozott potenciális károk mellett valószínűleg tőkekivonást is eredményezne, ha a jelenlegi válság katonai konfliktussá fajulna, bár a tartalékok nagyon nagyok. A ház adatai szerint az augusztusi állapot alapján Dél-Korea hivatalos devizatartaléka 375 milliárd dollár, és a külföldi portfolió-befektetők 2016 december óta folyamatosan a dél-koreai részvények és kötvények nettó vásárlói.

rakétaválság Moody's Észak-Korea
Kapcsolódó cikkek