Magyar gazdaság

Nagy bérkülönbségek a határnál

Ausztria mindig is vonzó volt a magyar munkavállalók körében, Szlovákiában dolgozó ingázóból viszont egyre kevesebb van.

A magyarországi ingázó dolgozók fő külföldi célországa Ausztria, hiszen az osztrák 2011 májusa óta teljesen nyitott a hazai munkavállalók előtt. A Bécs–Győr–Pozsony-háromszögben, Közép-Európa egyik dinamikusan fejlődő területén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a naponta ingázók száma 10 ezer fő körül van, a nyári és az őszi idénymunkák idején ennél is sokkal több. Már az 1990-es években is több mint tízezer dolgozó ingázott Magyarország és Ausztria között, így a magyarországi határ menti városokban már akkor munkaerő- és szakemberhiány alakult ki.

Ausztriában egy felszolgáló bruttó 1500 euró körül keres
Forrás: MTI

A külföldi munkavállalás fő oka a két ország bérszínvonalának különbsége. Az osztrák oldalon főleg szakmunkásokra van igény, és mivel egyes szakmákban három-négyszeres bérkülönbségek is vannak a határ két oldalán, elsősorban a szakmunkások ingáznak. Egedy Tamás, az MTA tudományos főmunkatársa a tanulmányban a vendéglátást, a gasztronómiát és a vasipari munkákat említette példaként. Ausztriában egy felszolgáló bruttó 1500 euró (több mint 450 ezer forint) körül keres, ami valamivel több, mint háromszorosa az átlagos magyar felszolgálói béreknek.

A szlovákiai oldalon kicsit más a helyzet, és kisebbek a bérkülönbségek is. A magyarországi munkaerőhiányt az ezredforduló után még a szlovákiai oldalról érkező dolgozók enyhítették. A 2000-es évek közepén körülbelül 30 ezer szlovákiai járhatott át naponta Magyarországra dolgozni. Az évtized második felétől azonban már a magyar munkavállalók jelentek meg Pozsony környékén.

Szlovákiában a hiányszakmák jelentősen eltérnek az osztrák munkaerőpiacétól, és a bérkülönbségek is kisebbek. A magyar ingázóknak nem véletlenül kevésbé vonzó a szlovákiai munkaerőpiac az ausztriainál. Északi szomszédunknál az öt legkeresettebb foglalkozás – fegyveres erő, gyógypedagógus, idegenvezető, mozdonyvezető, utcai és piaci árus – esetében az átlagos fizetések „csak” 10-30 százalékkal magasabbak a magyar béreknél, ráadásul például a mozdonyvezetők Magyarországon keresnek jobban, méghozzá 45 százalékkal, igaz, ez az egyetlen ilyen kirívó példa.

bérkülönbség munkaerőpiac Szlovákia Ausztria
Kapcsolódó cikkek