Magyar gazdaság

A nyáron eldőlt 300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás sorsa

Nagy lendületet vett a Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott kérelmek elbírálása, nyár végére már a források 60 százalékáról döntés született.

Jelentős eredményeket ért el a Miniszterelnökség az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott kérelmek gyorsított ütemű elbírálásával – közölte a Világgazdaság megkeresésére Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint a nyár folyamán több mint 300 milliárd forintról hozott döntést a tárca. Ennek megfelelően a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintos keretből már 772 milliárd forintra került kötelezettségvállalás, ami 60 százalékos aránynak felel meg. Eddig összesen több mint 48 ezer vidékfejlesztési pályázatot támogatott a kormány, ami a jogosult kérelmek 80 százaléka.

Magyarország vidékfejlesztési forrásai a többi uniós tagállamhoz képest kiemelkedően magas arányban, több mint 50 százalékban beruházásokra lettek elkülönítve – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a 665 milliárd forintos beruházási forrásból eddig 212 milliárd forintnyi kifizetési kötelezettséget vállaltak.

Mint mondta, a nyár folyamán hozott döntések közül kiemelendő a 2016. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) felhívás. A magas igény miatt a Miniszterelnökség az eredeti 40 milliárd forintos keretösszeg megemeléséről döntött, még júniusban. Így a 69 milliárd forintos keretre, több mint 4000 kérelem, a jogosult igények 91 százaléka a részesült pozitív döntésben.

A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari (ÉLIP) felhívásában 91 milliárd forint odaítéléséről döntött a tárca a nyár folyamán. Ez 542 darab élelmiszeripari projekt támogatását jelenti.

A kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt beruházási pályázatok közül első körben közel 28 milliárd forint sorsáról született döntés augusztusban. Ez 366 darab kérelem támogatását jelenti az ültetvénytelepítés, a gomba- és hűtőházak, illetve az üveg- és fóliaházak korszerűsítésére benyújtott projektekről. Kis Miklós kiemelte, e téren a nyertesek köre az ősz folyamán tovább fog bővülni a felhívások többi szakaszára beérkezett kérelmek elbírálásával.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állattartók is fontos és pozitív döntésekről értesülhettek, hiszen a tejágazat szerkezetátalakítását támogató felhívás jelentős túligénylését is a források megemelésével kezelte a minisztérium. Az ágazat szereplői a nyár során így 55 milliárd forint odaítéléséről értesülhettek.

Szeptember első napjaiban pedig döntés született a sertéstartó telepek korszerűsítésére kiírt felhívásról is. Ennek keretében az Irányító Hatóság 24,6 milliárd forint támogatást ítélt meg 181 sertéstartó számára. Az ősz folyamán a szarvasmarha és a baromfitartók is megtudják telepkorszerűsítésre beadott kérelmeik eredményét, tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

De nem csak a gazdálkodók, hanem az önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek is fontos döntésekről értesültek a nyáron. A településképet meghatározó épületek felújítására 25 milliárd forint, az egyedi szennyvízkezelés megvalósítására első körben több mint 3 milliárd forint odaítéléséről is döntött a Miniszterelnökség. Ezek keretében az önkormányzatok mintegy 17 milliárd forint, az egyházak 10 milliárd forint, míg a civil szervezetek közel 2 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutnak. Az ezt igénylő önkormányzatok számára pedig már meg is indultak az előlegek kifizetései, melyhez bankgarancia nélkül juthatnak hozzá.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

támogatás civilek milliárdok
Kapcsolódó cikkek