Magyar gazdaság

Tálos Péter: már csak az nem dolgozik, aki nem akar

A 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta már nagyon közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz – mondta Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke a Vállalati tervezés című makrogazdasági konferencián.

A magyar gazdaság nagyon exportfüggő, így a külső környezettől függ, hogy mi lesz a gazdaságunkkal – mondta Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke a szervezet Vállalati tervezés című makrogazdasági konferenciáján. Hozzátette: a világgazdaság meghatározó gazdaságainak növekedésével különösebb probléma nincsen, ugyanakkor még sosem volt ennyi gazdaságon kívüli kockázat, mint jelenleg.

„Újra megjelent a nukleáris konfliktus” – jelentette ki Tálos, hozzátéve: lassan eljutunk oda, hogy „jobban bízhatunk Kim Dzsong Un racionális döntésében”, mint Donald Trump amerikai elnökében, aki megfenyegetett minden egyes országot, aki Észak-Koreával kereskedik, köztük Magyarországot is. A szakember szerint a piac a Trump adminisztrációt már beárazta: sokat gyengült az amerikai fizetőeszköz, hiszen már 1,2 alá is benézett a dollár az euróval szemben.

Közel a teljes foglalkoztatottság

A JVSZ elnöke hangsúlyozta: a munkaerőigényt csökkenteni kell rövidtávon is. Szerinte ebben döntő szerepe lehet az innovációnak, amellyel javítható a már meglévő munkaerő hatékonysága. Az Ipar 4.0-val kapcsolatban elmondta: olyan értékláncokra van szükség, amelyekkel nagyobb hozzáadott értéket tudunk előállítani.

Kiemelte: a gyakorlatilag már megszűnt, hiszen a 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta már nagyon közel van ehhez. Végül kijelentette: a 4 százalék alatti ráta esetén gyakorlatilag már csak az nem dolgozik, aki nem akar.

foglalkoztatottság Tálos Péter konferencia Joint Venture Szövetség
Kapcsolódó cikkek