Magyar gazdaság

A turizmusban is nagy pusztítást végezhet Irma

Az Irma a vártnál sokkal kevesebb kárt okozott Floridában, de számottevő bevételkiesést okozhat az államnak a téli turistaszezon közeledtével.

A dollár erősödött, az arany ára esett, és a tőzsdék is erősödtek, különösen a viszontbiztosítók részvényeinek árfolyama ugrott meg a hírre, hogy Észak-Korea egyelőre nem hajtott végre újabb fegyverkísérletet, és az Irma is sokkal kisebb pusztítást végzett Floridában, mint amit vártak.

A hurrikán Miami helyett az állam keleti partvidékére csapott le, a vihart kísérő felhőszakadások és árhullámok miatt a tengerparti települések víz alá kerültek, 6,5 millió embert evakuáltak, és 5,7 millió ember maradt áram nélkül. Legkevesebb három ember életét vesztette. A legsúlyosabb helyzet a félsziget délkeleti csücskénél elhelyezkedő, alig tengerszintmagasságban fekvő szigetcsoportnál alakult ki, ahol a hurrikán még teljes erővel, óránként 200 kilométer körüli széllel tombolt.

A hurrikán Miami helyett a keleti partvidékre csapott le, de a kár így is megközelítheti az 50 milliárd dollárt
Forrás: MTI/EPA

A vihar a szárazföld közepén haladt tovább hétfőn. A szél erőssége óránként 120 kilométeres maradt, és több helyen is tornádók alakultak ki, majd az Irma Georgia, Dél-Karolina és Alabama felé haladt tovább, miközben folyamatosan vesztett az erejéből, és hétfőn már trópusi viharrá gyengült. A veszély miatt a Hyundai ideiglenesen, hétfőtől szerdáig felfüggesztette a termelést alabamai, a Kia pedig hétfőn és kedden georgiai gyáregységében – jelentette a Reuters. Az üzem bezárása mindkét gyártó esetében mintegy 3000 autós kiesést okozott, miközben a Hyundai amerikai eladásai az év első felében egyébként is a 2,9 százalékos piaci átlagnál sokkal nagyobb mértékben, majdnem 11 százalékkal estek vissza az Egyesült Államokban.

Bár Miami megmenekült a legrosszabbtól, a vihar így is tetőket szakított le, óriásdarukat döntött fel, és vízzel árasztotta el az utcákat. Összességében azonban sokkal kisebb károkat okozott a vártnál, a természeti katasztrófák modellezésével foglalkozó Enki Research például 200 milliárdról 49 milliárd dollárra csökkentette a kárbecslését. Számítások szerint ebből 19 milliárdot tehet ki a biztosított kár.

Mintegy 1,2 milliárd dollár értékű haszonnövény került veszélybe, Florida ugyanis az Egyesült Államok legnagyobb paradicsom-, narancs-, zöldbab-, uborka-, tök- és cukornádtermelője. A viharra a citrusfélék a legérzékenyebbek, amelyek éppen érnek, a termésnek akár a negyede is elpusztulhatott – mondta a Bloombergnek Paul Markert meteorológus.

Államszerte zárva vannak a tengeri kikötők, és a vezetékek sem működnek, ami tovább súlyosbítja az üzemanyaghiányt. A benzinkutak 42 százaléka már vasárnap kora délutánra benzin nélkül maradt. Bezárták a félsziget középső részén lévő foszfátbányákat és malmokat is.

A vihar súlyos károkat okozhat az állam turizmusának, amelynek a közeledő téli szezon az egyik legforgalmasabb időszaka. Tavaly rekordszámú, majdnem 113 millió turista látogatott Floridába, ami 109 milliárd dolláros bevételt hozott, és az első félévi adatok alapján még ennél is jobb eredményre számítottak.

Jelenleg azonban zárva vannak a főbb látványosságok, például a Disney World, a Legoland és a SeaWorld. Miami mintegy húsz, tengeri utakat kínáló utazási iroda anyakikötője, amelyek közül többen kimenekítették a hajóikat a térségből, és módosították a menetrendjüket.

Magyarokat mentenek Saint Martin szigetéről

Szijjártó Péter utasítást adott az Irma által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó kilenc magyar állampolgár mielőbbi evakuálására. A külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tartják velük a kapcsolatot, és folyamatosan egyeztetnek a holland és az amerikai válságközponttal is, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva, ezért utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. Az Irma a floridainál sokkal nagyobb pusztítást végzett a karibi szigetvilágban, és legalább 28 ember halálát okozta. A lakóházak többsége elpusztult vagy súlyos károkat szenvedett, Hollandia és Franciaország katonai erősítést küldött az érintett tengerentúli területeire

a fosztogatók megfékezésére, a rend fenntartására és a mentés segítésére.

 

irma hurrikán
Kapcsolódó cikkek