Magyar gazdaság

Wales és Skócia is lázad Theresa May ellen

A brit gazdaság kevés jelét adja a javulásnak, és a gyenge növekedés akár egy évtizedig is tarthat, ha a kormány rosszul kezeli a Brexitet.

A brit feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal, az elemzői várakozásokat meghaladva az idei év legnagyobb növekedését mutatta júliusban, de a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az építőipar élesen visszaesett, és a kereskedelmi szektor is gyengén teljesített. Az ipari teljesítmény növekedése 0,2 százalékra lassult, és az adatok a Reuters szerint azt valószínűsítik, hogy a Bank of England e heti ülésén továbbra is óvatos lesz a kamatemeléssel, noha az meghaladja a 2 százalékos célt, és a 3 százalékhoz közelít.

Aggodalmukat fejezték ki a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) is. Felülvizsgált előrejelzésükben a fogyasztási kiadások növekedése miatt 1,5-ről 1,6 százalékra emelték a 2017-re szóló növekedési kilátásokat, jövőre azonban már csak 1,2, 2019-ben pedig 1,4 százalékos bővülést várnak. A növekedési kilátásokon a BCC szerint a font több mint egy éve tartó meredek gyengülése sem segít. Ellenkezőleg, inkább árt, mert emiatt az infláció növekedésének üteme a következő két évben is meghaladja majd az átlagkeresetekét, vagyis visszafogja a növekedés egyik fő hajtóerejének számító fogyasztást.

A harmatos növekedés veszélyeire figyelmeztetett Alistair Darling is a BBC-nek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia egy teljes évtizedet elvesztegethet, ha nem kezeli jól a Brexitet. Úgy véli, eljött az ideje, hogy a brit kormány és Brüsszel is felnőtt módjára viselkedjen. A kompromisszumkötést Theresa May kormányának már a héten meg kell kezdenie, a parlament ugyanis hétfőn szavaz először a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő törvénytervezetről. Az Independent értesülései szerint Wales és Skócia kedden hivatalosan is közölni fogja, hogy megvonja a támogatását May Brexit-politikájától, amennyiben a kormány nem hajt végre radikális változásokat a törvénytervezetben. Az ugyanis alaposan megnyirbálná Wales és Skócia jogköreit, kulcsfontosságú területeken helyezné át a döntést London kezébe, és elfogadhatatlanul nagy befolyást adna a minisztereknek. Az aggodalmukat több konzervatív képviselő is osztja, márpedig Theresa Maynek pártja minden képviselőjére szüksége van, hiszen nincsen többsége az alsóházban. A törvénytervezetet ráadásul el kell fogadnia a walesi és a skót parlamentnek is, mielőtt azt a Lordok Háza elé terjeszthetik.

Tüntettek a maradás mellett

Több ezer ember vett részt Londonban a Brexit elleni tüntetésen szombaton. „Le kell állítanunk a Brexitet, amelyet ez a hozzá nem értő, szétszakadt kormány megpróbál ránk kényszeríteni” – mondta az összegyűltek előtt Vince Cable, a Brexit-ellenes Liberális Demokraták vezetője. Elmaradhat a kilépés Lord Andrew Adonis szerint is, aki Tony Blair és Gordon Brown munkáspárti kormányaiban több miniszteri posztot is betöltött. Szerinte ehhez az kellene, hogy Franciaország és Németország beleegyezzen: Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonhatja a bevándorlást annak ellenére, hogy az egységes európai piac tagja marad. Az Observerben írt vasárnapi cikkében úgy vélekedett, hogy a Lordok Házának többsége hajlandó lenne támogatni egy olyan törvénymódosítást, amelynek eredményeképpen kiírhatnának még egy népszavazást a Brexitről. | VG

 

Theresa May Brexit Wales Skócia
Kapcsolódó cikkek