Magyar gazdaság

A járműgyártásban is összefognak a V4-ek

A növekedés egyik nagyon fontos eleme a gazdaság digitális átalakítása – jelentette ki Lepsényi István gazdaságfejlesztésért- és szabályozásért felelős államtitkár.

A növekedés egyik nagyon fontos eleme a gazdaság digitális átalakítása – jelentette ki Lepsényi István gazdaságfejlesztésért- és szabályozásért felelős államtitkár a visegrádi országok gazdasági minisztériumi államtitkárainak találkozója után. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban a V4-es országok gazdasági növekedése meghaladta az uniós átlagot, a térség Európa fejlődési motorjává vált. A cseh, szlovák és lengyel partnerekkel folytatott tárgyalások fő témája az volt, hogyan őrizhető meg, illetve növelhető tovább ez a fejlődési ütem. 2014 óta a visegrádi országok GDP-je 10 százalékkal növekedett – mondta Lepsényi, hozzátéve, hogy az idei adatok is biztatóak, hiszen a V4-es országok gazdaságai 3-4,5 százalékkal bővülhetnek 2017-ben.

Kijelentette, hogy a régió országainak nagyon hasonló a gazdasági szerkezete, ezért közös feladatokat tudnak és akarnak meghatározni. Ez a mostani találkozó megmutatta, hogy hazánk elkötelezett és erőteljesen dolgozik az európai és regionális léptékű együttműködésben.

A járműipar a legfontosabb ágazat

Az államtitkári találkozón egységes álláspont alakult ki abban, hogy a V4-ek a járműipar jövőjére, fejlődési lehetőségeire és az előtte álló kihívásokra közös választ adjanak – hangsúlyozta Lepsényi. Beszélt arról is, hogy a világ gyorsan változik, így az autóipar is, és ha „nem gyorsulunk fel, kimaradhatunk a változásokból”.

Jerzy Kwiecinski, a lengyel gazdasági tárca államtitkára elmondta, hogy a régió országai igen kedvező statisztikai adatokkal rendelkeznek: például alacsony a és növekszik az Kiemelte, hogy a V4-es országok számára a járműipar a legfontosabb ágazat. „Itt az ideje annak, hogy erőinket egyesítsük, és egy új iparpolitikáért lobbizzunk az EU-ban” – tette hozzá. Elmondta, hogy a cégek helyzetéről is szó esett az egyeztetésen: azt szeretnék elérni, hogy a régió országai együttműködve, erőiket egyesítve legyenek sikeresek a világpiacokon.

V4-es országok Lepsényi István V4 járműipar
Kapcsolódó cikkek