Magyar gazdaság

Matolcsy szerint eljött Közép-Európa ideje

Az elmúlt években Magyarország a saját útját járta, a fiskális és monetáris politika egymást támogatta a gazdaságpolitikai fordulat megvalósításában – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az MNB hétfőn mutatta be a jegybank szakmai könyvsorozatának legújabb, „A magyar út – célzott jegybanki politika” című angol nyelvű kiadványát.

Matolcsy György
Fotós: Földi D. Attila

Az MNB elnöke rámutatott: az elmúlt években az országban számos fordulat valósult meg, a jegybank szokványos és nem szokványos módszerekkel, lépésekkel monetáris politikai fordulatot hajtott végre, és egyúttal támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

Matolcsy György szerint az Európai Uniónak is reformokra, köztük strukturális reformokra van szüksége: Egyúttal kiemelte, a közép-európai régió a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, „eljött Közép-Európa ideje”.

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint a magyar monetáris politikai fordulat egyik legfőbb tanulsága, hogy a megfelelő monetáris eszközök rövid és hosszú távon is tudják segíteni a növekedést. Hozzátette, hogy a fiskális és monetáris politika együttműködése egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaságpolitika alakításában.

fiskális politika Matolcsy György MNB
Kapcsolódó cikkek