Magyar gazdaság

Csökkent az államadósság a harmadik negyedévben

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 63 milliárd forintot, a negyedéves GDP 0,7 százalékát tette ki az első két negyedév finanszírozási többlete után. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 73,9 százalékról 1,2 százalékponttal csökkent a jegybank pénteki közlése alapján.

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 63 milliárd forintot, a negyedéves 0,7 százalékát tette ki az első két negyedév finanszírozási többlete után – jelentette pénteken a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Forrás: AFP

A szeptember végén zárult egy évben 691 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt a költségvetés finanszírozási igénye, amit a tavalyi negyedik negyedév 876 milliárd forintos, a negyedéves GDP 9 százalékával felérő hiánya okozott az MNB szerint. Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a harmadik negyedév végén 26 956 milliárd forint, a GDP 72,7 százaléka volt.

A folyó áron számított a harmadik negyedévben 41 milliárd forinttal növekedett, a devizaadósság átértékelődése 54 milliárd forinttal növelte, a tranzakciók pedig 13 milliárd forinttal csökkentették a bruttó adósságot. A múlt év végéhez képest 792 milliárd forinttal nőtt az államadósság forintban számolt névértéke, a GDP-hez viszonyított aránya viszont 73,9 százalékról 1,2 százalékponttal csökkent.

Az államháztartás nettó tartozása 23 119 milliárd forint a GDP 62,4 százalékát tette ki a harmadik negyedév végén. A harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 218 milliárd forint volt, a helyi önkormányzatok 114 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapok 40 milliárd forint többletet könyveltek el.

államadósság Államháztartás finanszírozási igény MNB
Kapcsolódó cikkek