Magyar gazdaság

Folytatódik az üzengetés a Mol–INA-ügyben

Ellentétben a horvát ügyészség állításával, Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója elérhető volt a horvát hatóságok számára.

Ellentétben a horvát ügyészség állításával, Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója elérhető volt a horvát hatóságok számára – mondta Kara Pál, a Mol csoport jogi igazgatója a Vecernji list című horvát napilapnak adott, tegnap megjelent interjújában. Hernádi Zsolt Magyarországon korábban vallomást tett a horvát ügyészségnek, továbbá a horvát kormány ügyvédei legutóbb két napon keresztül tettek fel neki kérdéseket a nemzetközi döntőbírósági perben Genfben – hangsúlyozta a jogi igazgató.

A horvát kormány még 2014 elején fordult a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (Uncitral), mert álláspontja szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását. A genfi döntőbíróság Horvátország kérelmét elutasította.

Kara Pál szerint számos találgatásnak vetne véget és sok hamis információt oszlatna el, ha nyilvánosságra kerülne a döntőbírósági határozat, ám erre a horvát kormány csaknem egy évvel a per elvesztése után sem hajlandó. Nemrég a svájci szövetségi bíróság is elutasította Horvátország azon kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül a bíróság döntését, ezzel az Uncitral határozata jogerőssé vált.

Kara Pál a döntés után a köztelevíziónak azt mondta: a Mol nyitott arra, hogy eladja részesedését a horvát INA-ban. Piaci hírek szerint vevő is akadna, Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója a múlt hét végén jelezte, hogy komolyan érdeklődnek az olajtársaság iránt.

Függetlenül a Mol bejelentésétől, a zágrábi kormánynak megvan a saját időhorizontja, és megfelelő válasszal áll elő a magyar olajvállalat legújabb bejelentését illetően – jelentette ki Zdravko Maric. A pénzügyminiszter emlékeztetett: a horvát kormány által létrehozott testület egy olyan „tanácsadás szempontjából globális játékost” keres, amely részt vesz a visszavásárlási folyamatban, az INA helyzetének felmérésében és a működési stratégiájának meghatározásában is.

MOL-Ina
Kapcsolódó cikkek