Magyar gazdaság

Oktatási reform segítheti az uniós felzárkózást

Magyarország a tőzsdei fejlesztésekkel sikeresen támogatja a befektetések beáramlását – derült ki a Bécsben zajló Drucker Forum Kelet-Európáról szóló panelbeszélgetésén.

A kelet-európai rendszerváltás óta eltelt több mint huszonöt év dacára még mindig jelentősen alacsonyabb az egy főre jutó a régióban, mint Nyugat-Európában – mondta a Drucker Forum Kelet-Európáról szóló panelbeszélgetését Andreas Ludwig. Az Umdasch részvénytársaság vezérigazgatója szerint a következő évtizedben felzárkózhat a régió, ám még nem éri el az EU átlagát.

A felzárkózás következtében a mai, Nyugat-Európához képest mindössze 20-30 százalékos bérek emelkedése is jelentős lesz. A béremelkedéshez elengedhetetlen, hogy a kelet-európai országok magasan képzett munkaerőre tudjanak váltani a mostani olcsó és alacsony képzettségű dolgozókról – mondta Jean-Marie Penven, a francia IMI cseh leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett: amikor először a régióba érkezett, nem volt megfelelő az infrastruktúra, és ugyan kiváló mérnököket alkalmazhatott, a menedzsmenthez nem értettek. Öt évvel ezelőtt viszont elkezdett beáramlani a tőke, az infrastruktúra kiépült, a bérek emelkedni kezdtek, és a termelés is felfutott. Penven szerint további növekedést a munkaerő képzésével lehetne elérni, ami nemcsak a GDP-re lehetne jó hatással, hanem a bérek növekedését is elősegítené.

Persze kérdés, hogy a hasonló bérszintek miatt nem éri-e meg a nyugati cégeknek „hazavinniük” a termelést. Erre Penven a saját példát mondott: míg Franciaországban munkaideje 80 százaléka a szakszervezetekkel való egyeztetésre ment el, addig a vállalkozásokat, befektetéseket támogató cseh üzleti környezetben 80 százalékban az üzletre tud koncentrálni, ez előny marad azonos bérek mellett is.

A következő években kelet-európai dolgozók tömegei érik el a nyugdíjkorhatárt, őket a mostani demográ­fiai helyzetben nem lehet belülről pótolni. Az segíthetne, ha a nyugdíjasok előtt is megnyitnák a munkaerőpiacot – vélekedett Penven. A következő években reformokra lesz szükség a régióban: az oktatást, a nyugellátást muszáj megreformálni, s nagy, működő tőkepiacot kellene létrehozni – mondta Stefan Zapotocky. A Sberbank Europe igazgatósági tagja megemlítette Magyarországot, ahol számottevő lépéseket tesznek azért, hogy létrehozzák a befektetések beáramlásához szükséges tőzsdei feltételeket. Emellett a piacok egységesítésére is nagy hangsúlyt kellene fektetni, amivel az exportnak adhatnak jelentős lendületet a kelet-európai országok – tette hozzá Zapotocky.

oktatási reform Drucker Forum felzárkózás Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek