Magyar gazdaság

Robotok szabhatják át a piacot

A következő tizenhárom év során milliókat helyettesíthetnek robotokkal a munkahelyükön, de a technológiai előrelépés új álláslehetőségeket is teremt majd.

Globálisan mintegy 800 millió munkavállaló, a világ jelenlegi munkaerejének ötöde veszítheti el az állását 2030-ra a robotok és az automatizálás térnyerése miatt – írja a Bloomberg a McKinsey & Company jelentésére hivatkozva. A tanácsadó cég hangsúlyozta: ehhez az szükséges, hogy a fejlett gazdaságok gyorsan átálljanak az új technológiára. Hozzátették: 13 éven belül 400 millióan akkor is elveszíthetik a munkájukat az automatizálás következtében, ha a váltás mérsékeltebb ütemű lesz.

Forrás: AFP

A 46 országban több mint 800 foglalkozás vizsgálatával elvégzett kutatásból kiderül, hogy a gépkezelők, a gyorséttermi alkalmazottak és az irodai háttérmunkát végzők tarthatnak leginkább attól, hogy robotokkal helyettesítik őket. A tanulmány szerint a munkák kevesebb mint 5 százaléka automatizálható teljes egészében, ám a legtöbbnek van olyan része, amely gépesíthető. A legkevésbé azok a munkavállalók válthatók ki robotokkal, akik javarészt emberekkel kommunikálnak – például az igazgatók és a tanárok.

Az az általános félelem, mely szerint a robotok miatt sokan megélhetési forrás nélkül maradhatnak a jövőben, alaptalan a McKinsey jelentése szerint, a korábbi fejlesztési hullámok sem eredményeztek jelentős munkanélküliséget hosszú távon. „Arra jutottunk, hogy az auto­matizálást követően is lesz igény az emberi munkaerőre, például fejleszteni és telepíteni kell a technológiát, foglalkozni kell az energiahatékonyság növelésével, de szociális munkásokra is szükség lesz az öregedő társadalmakban” – magyarázta a McKinsey egyik üzlettársa, Michael Chui.

Hangsúlyozta: a technológia fejlődésével megváltozik a betölthető munkakörök jellege, ehhez új képességekre kell szert tenniük a munkavállalóknak. Az egészségügyben a McKinsey becslései szerint 80-130 millió új munkalehetőséggel lehet számolni a társadalmi átalakulások következtében, de az informatikai tudást igénylő pozíciók száma is 20-50 millióval növekedhet 2030-ra.

A McKinsey várakozásai szerint az automatizálás hosszú távon hatékonyabbá teheti a munkát, gazdasági növekedést eredményezhet, és hatására a fizetések is emelkedhetnek. A megnövekedett bevételek ráadásul kedvezően befolyásolhatják a fogyasztást is, ami mintegy 365 millió új munkalehetőséget teremthet.

automatizálás munkavállalók robotok
Kapcsolódó cikkek